Vigtigt at vide om datingens faser

Skrevet d. 9-10-2020 08:22:13 af Stine Gram - Coach, Kærlighedscoach, Datingcoach, Mentor, Mentaltræner

Mange af os ved ikke rigtig, hvad der egentlig foregår, når vi dater. Derfor kan vi hurtigt komme til at spænde ben for os selv, fordi vi tror, der er noget galt, når der sker noget uventet. Hvis vi forstod, at det uventede var en naturlig fase i parforholdets indledende faser (dating), ville vi være mere i ro med det, der sker. Så hvad taler jeg egentlig om? Jeg taler om den fase, som er så svær for de fleste kvinder at tackle: tvivlen. Når en mand begynder at trække sig og tvivle, og vi føler, at vi er henvist til en sølle venteposition, som optager al vores tankevirksomhed. Forfatteren og parforholdsrådgiveren John Gray nævner, at man er nødt til at acceptere hver fase for at kunne nå frem til det etablerede parforhold og/eller ægteskab, og jeg vil her referere til hans teorier, men nøjes med at nævne de første to faser.


Første fase: Vi møder hinanden og mærker en fysisk tiltrækning. Hvis vi ikke oplever en fysisk tiltrækning, er der som regel ikke nogen fase 2, for så stopper vi bare med at se hinanden efter nogle få dates. Første fase består også af god kemi, som ikke kun er fysisk. Man har måske samme humor og forstår hinanden, fordi der er noget, der klikker. Det her er ikke kærlighed. Det er betagelse, fascination og muligvis forelskelse. Nyd det, men lad være med at forveksle det med kærlighed.


Anden fase: Vi begynder at tvivle – ofte manden. Hvorfor nu tvivle, når alt er så godt? Fordi det netop er så godt, begynder man at overveje, om man skal involvere sig dybere og åbne sit hjerte endnu mere. Mænd er meget frihedssøgende, og de skal forholde sig til, om kvinden er værd at ’miste’ deres frihed til. Det er den tanke, de har. At de mister deres frihed, hvis de går ind i et forhold. Så er hun det værd? Det er for dem en vægtskål, hvor der på den ene side er kvinden og på den anden side den højt værdsatte frihed.


Sammenlign det med et huskøb. Dine venner har et fantastisk hus, og du elsker at besøge dem, fordi deres hjem er så skønt at være i. En dag siger de til dig, at huset er til salg. Nu tager du straks de kritiske briller på og bliver fejlfinder, for nu skal du pludselig forholde dig til huset på en anden og mere forpligtende måde. I stedet for bare at nyde at komme i deres hjem skal du finde ud af, om det er dine penge værd, og du begynder at lede efter fejl. Er fundamentet nu stabilt nok, er der mug i kælderen, er der uønskede revner i murværket etc.? Du har aldrig forholdt dig til de ting før, for der var ikke noget på spil for dig, men nu er der pludselig penge på spil. Det er sådan, mænd tænker. Nu er deres frihed på spil.


Sådan gør du, når tvivlen rammer


Kan du slappe af, når tvivlen rammer ham, og ikke begynde at jage ham i den tro, at du kan holde på ham, står du et rigtig godt sted. Og du kan bedre slappe af, når du ved, at tvivlen er en naturlig fase, som opstår, når han overvejer, om han skal forpligte sig på længere sigt.


Derudover vil jeg opfordre dig til at bruge tvivlen til din egen fordel ved selv at overveje, om HAN nu også lever op til alle de ønsker, DU har til en mand og et forhold. I skal jo begge vælge den anden til. Du er ikke et offer, der bare venter på hans nåde.


Og til sidst vil jeg kraftigt opfordre dig til at være i din feminine energi. Kom fra hovedet og ned i kroppen. Det er her, hvor du IKKE forsøger at få noget til at ske, hvor du IKKE forsøger at fikse forholdet, og hvor du IKKE tænker i et bestemt resultat eller forsøger at regne alting ud. Du gør ikke noget.


Tvivlen kan føre til, at I vælger hinanden til på et dybere plan, når I kommer jer over denne fase og har taget en beslutning. Men den kan også føre til, at I vælger hinanden fra, eller den ene vælger den anden fra. Og du skal i og for sig være okay med begge scenarier. Derfor skal du ikke investere alle dine følelser i en mand, mens I blot dater og ikke har lovet hinanden noget.


Ja, det er selvfølgelig svært. Især hvis du ønsker loyalitet og stabilitet, men det er her, du må anerkende den fase, I er i. I er endnu ikke der, hvor I har den slags forventninger til hinanden. Så vend din frygt for at blive afvist til en nysgerrighed omkring, hvad denne relation egentlig kan byde på, og lad ham bevise, hvad han kan – og ikke kan. Lad det udfolde sig foran dig, mens du bevarer hovedet koldt, hjertet åbent og begge ben solidt plantet på din egen banehalvdel.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.