Coronavirus og angst? Online terapi kan være løsningen.

Skrevet d. 26-3-2020 12:35:34 af Liv Johns - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Stressterapeut, Coach, Terapeut

Mestring af stress, frygt og usikkerhed ved COVID-19 kan blive en følelsesmæssig karruseltur, især hvis du allerede lever med en angst lidelse.

Men du er ikke magtesløs!

Disse tip kan hjælpe dig med at komme igennem denne stressende tid.

Forstå din angst

Det er en skræmmende tid. Vi er midt i en verdensomspændende pandemi, hvor byer og endda hele lande lukker ned. Og vi alle ser overskrifterne og spekulerer på, ”Hvad er det næste, der sker?” For mange mennesker er usikkerheden omkring coronavirus den sværeste ting at håndtere.

Vi ved ikke præcist, hvordan vi vil blive påvirket, eller hvor dårlige ting kan blive.

Det gør det alt for nemt med katastrofetanker. Det sender flere ud i en spiral ud i overvældende frygt og panik.

Husk! Der er mange ting, du kan gøre.

For at håndtere din angst og frygt.

Hold dig informeret - men kontroller ikke nyhederne tvangsmæssigt

Min mand ved at jeg ikke spiser morgenmad med ham, hvis vi skal høre nyhederne samtidig.

Husker du at passe på dig selv?

Enig, det er vigtigt at holde sig informeret. Især om hvad der sker i dit samfund, så du kan følge anbefalede sikkerhedsforholdsregler.  

Hold dig til pålidelige kilder og dine lokale offentlige sundhedsmyndigheder.

• Begræns, hvor ofte du tjekker for opdateringer

• Gå væk fra medierne, hvis du begynder at blive overvældet.

Hvis angst er et løbende problem, skal du overveje at begrænse dit medieforbrug til en bestemt tidsramme og tidspunkt på dagen. Fx. maks. 30 minutter hver formiddag. Og ikke for sent på aftenen så det påvirker din nattesøvn.

• Bed evt. nogen pålidelige om at dele vigtige opdateringer.

Fokuser på de ting, du kan kontrollere

Når du oplever du begynder at blive fanget i frygt for, hvad der kan ske, skal du flytte dit fokus til ting, du kan kontrollere.

• Start med blot at have fokus på dine fødder, evt. hele kroppen Du kan tage skridt til at reducere din egen personlige risiko

• Bliv hjemme så meget som muligt.

• Få masser af søvn hvilket hjælper med at støtte dit immunsystem.

Hold kontakt til andre - også når du er fysisk isoleret

Denne sociale distancering er en udfordring for os, da vi er sociale dyr.Fællesskab har en beroligende effekt – med mindre du har social fobi. Ellers kan isolering og ensomhed forværre angst og depression og endda påvirke vores fysiske helbred. 

• Overvej at planlægge regelmæssige telefon-, chat- eller vidoe for at modvirke denne tendens. • Sociale medier kan være et kraftfuldt værktøj - ikke kun til at forbinde med venner, familie og bekendte

men også til at føle sig forbundet i en større forstand til vores samfund, land og verden. Det minder os om, at vi ikke er alene.

Pas på din krop og din psyke.

Dette er en ekstraordinær vigtig tid for selvomsorg.

Vær venlig mod dig selv . Især hvis du oplever mere depression eller angst end normalt. Du er ikke alene i dine kæmper.

• Oprethold en rutine så godt du kan . Selv hvis du sidder fast derhjemme, så prøv at holde dig til din almindelige søvn, skole, måltid eller arbejdsplan. Dette kan hjælpe dig med at bevare en følelse af normalitet.

• Tag dig tid til aktiviteter, du nyder . Læs en god bog, se en komedie, spille et sjovt bræt eller videospil, lav noget - uanset om det er en ny opskrift, et håndværk eller et kunstværk. Det betyder ikke noget, hvad du gør, så længe det tager dig ud af dine bekymringer.

• Kom ud i naturen, hvis det er muligt . Solskin og frisk luft vil gøre dig godt. Selv en tur rundt i dit kvarter kan få dig til at føle dig bedre. 

• Find måder at træne på . At være aktiv vil hjælpe dig med at frigive angst, lindre stress og styre dit humør. Mens gymnastiksalen og gruppeklasserne er ude, kan du stadig cykle, vandre eller gå.

Eller hvis du sidder fast derhjemme, så kig online efter træningsvideoer, du kan følge. Der er mange ting, du kan gøre, selv uden udstyr, såsom yoga og øvelser, der bruger din egen kropsvægt.

• Undgå selvmedicinering . Vær forsigtig med, at du ikke bruger alkohol eller andre stoffer til at tackle angst eller depression. 

Hjælp andre

Det får dig til at føle dig bedre, at hjælpe ndre. Det er ikke tilfældigt, at de, der fokuserer på andre i nød og støtte deres lokalsamfund, især i krisetider, har tendens til at være lykkeligere og sundere end dem, der handler egoistisk.

At hjælpe andre gør ikke kun en forskel for dit samfund - og endda for den bredere verden på dette tidspunkt - det kan også understøtte din egen mentale sundhed og velvære. Nå ud til andre i nød . Hvis du kender mennesker i dit samfund, som er isolerede - især ældre eller handicappede - kan du stadig tilbyde støtte.

Søg hjælp ved forsat angst

Hvis ovenstående ikke hjælper, vil jeg anbefale dig hurtigst muligt at søge hjælp. Her kan online hjælp være løsningen.

Online-rådgivning giver et værdifuldt alternativ til ansigt til ansigt-terapi. 

Hvordan foregår online terapi


Jeg tilsender dig et link. Den trykker du på og har straks kontakt til vores video aftale.

Videoen ligger på en krypteret platform, så du kan oplever dig styg og sikker. 

Hvis du vil hurtigt i gang med at få det bedre, kan du sende mig en sms.

Kærligst Liv Johns

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.