8 ting, du burde vide om ægte kærlighed

Skrevet d. 8-5-2020 07:50:07 af Christin Walter - Coach, Mentor, Parterapeut, Stressterapeut, Søvnterapeut, Stresscoach, Sexolog, Familieterapeut/-rådgiver, Bio-neurofeedback behandler

At elske betyder virkelig at vide, anerkende og antage, at mennesker har lige så mange fejl, som de har fortrin. Det er at vide, at nogle vaner kan gøre os utilpasse, at ikke alting er en dans på roser, og at vi ikke lever i et eventyr. Nej, ægte kærlighed går hinsides det at kun elske udvalgte ting. Oprigtig og sand kærlighed handler om at være dybt forelsket i forskellighederne. Det betyder, at man skal være tolerant over for det, som gør den anden person utiltrækkende og åbne dørene for tillid. Man kan ikke sige, at man virkelig holder af nogen, før man kender deres dæmoner, raseri, vrede og modsætninger. Når man føler ægte kærlighed, så forstår man, at et forhold ikke kun består af skønhed. Der er også kaos og dynamit. Kort sagt, så handler kærlighed om at leve sammen, mens man gør de små ting, lægger puslespil og bygger slotte af håb og skuffelser. Hvis vi forstår dette, så vil vi kende den sande værdi af modstandskraft. Vi vil vide, at visse følelser kan vare ved, og at man ikke bare bruger og smider væk.


Nøglen til at nære et sundt forhold Det er en stor udfordring virkelig at elske. Det første skridt er at komme af med alle de fordomme, som forhindrer os i at se kærlighedens virkelighed. Derfor burde vi gøre visse præmisser meget klare. Det vil hjælpe os til at forstå, hvad ægte kærlighed er.


1. Bliv forelsket i dig selv og i livet, og bliv så forelsket i den person, du ønsker

For at holde af nogen uden at være afhængig af dem, så skal du værdsætte dig selv først. Dette betyder, at for at kunne sige “jeg elsker dig”, så skal du først sige “jeg elsker mig selv.” At elske og kende sig selv er nøglen til at danne sunde forhold. Kort sagt, så burde vi forberede os selv ordentligt for at finde den rette person. Dette involverer, at man skal arbejde på sit indre, hvilket kan have store omkostninger, men også vil have store fordele.
“Hvis kærlighed var et træ, så ville rødderne være din kærlighed til dig selv. Jo mere du elsker dig selv, jo flere frugter vil din kærlighed give til andre, og jo længere vil det holde.” -Walter Riso-

2. Kærlighed uden betingelser eller forventninger

Det er naturligt og normalt, at man ikke kan lide alting ved sin partner. Men forskelligheder gør kærligheden smuk og hel. Hvis vi kun holder af de ting, vi kan lide, eller den måde, som vi idealiserer tingene på, så vil kærligheden ikke holde, da vi alle er væsener af lys og skygge.

3. Kærlighed handler ikke om at have brug for, men om at foretrække

Afhængighed og kærlighed er så langt fra hinanden, at hvis vi tvinger dem til at eksistere sammen, så vil de ødelægge hinanden. Ingen andre har ansvaret for at udfylde det, vi mangler. Når vores kærlighed er baseret på præferencer i stedet for behov, så værdsætter vi vores partner for den, de er, og ikke for det, de giver os. Denne pointe er tæt forbundet med den første: vi skal arbejde på os selv og passe på ikke at falde i fælden med at have “behovet” for nogen til at hele vores sår og fjerne vores fejl. Derfor findes nøglen til ægte kærlighed inde i os selv.

4. At være det perfekte par betyder ikke, at man er problemfri, men at man ved, hvordan man løser problemerne

Nogle gange begår vi fejlen med at tro, at for at kærligheden skal fungere, så må forholdet ikke have problemer eller skænderier. Vi tror, at vi skal kunne forstå hinanden 100%. Men at elske hinanden handler om at stå til ansigt med det gode og det dårlige uden noget filter. Man skal se virkeligheden som det, den er, og løse ens problemer gennem respekt, kompromisser og stabilitet.

5. Kærlighed kommer ikke ud af ingenting, den bygges op

For at kunne opbygge kærlighed skal man være på samme hold og fastsætte spillets regler. For at komme ind i kampen skal man vide, at kommunikation, oprigtig lytning, empati og åben dialog er nødvendigt. Kærlighed bygges på et fundament af støtte, anerkendelse og oprigtige følelser. Gennem disse præmisser kan man opbygge noget bedre: en tosomhed.

6. For at elske fuldt ud skal man sætte følelsesmæssige grænser

Et sundt forhold er ikke baseret på magtspil eller betingelser. Det er baseret på fællesskab, balance og sundhed. Så vi burde glemme idéen om, at kærlighed involverer ofre. Der er visse ting, som vi ikke burde tolerere, såsom misbrug, forræderi, følelsesmæssig manipulation og undertrykkelse af vores værdier. De er alle baseret på mangel på respekt og omsorg. At afvise dem betyder, at vi ikke skubber til vores følelsesmæssige grænser.

7. Ægte kærlighed kræver ikke noget, det giver

At elske handler ikke om kontrol eller krav, men om frihed og tillid. På trods af dette er følelsesmæssigt slaveri meget mere almindeligt, end vi tror. Derfor har vi brug for at udrydde offerrollen og tilgange, som prøver at retfærdiggøre dårlige handlinger eller ord. Denne type adfærd vil holde os fanget i en negativ spiral, som tilfører mørke, mistillid og falske forventninger til vores forhold. Hvis du bliver nødt til at ofre en del af dig selv og dit liv for at være sammen med nogen, så formindskes kærligheden. Kærlighed er baseret på respekt og individuel fremgang af begge personer i et forhold.

8. Hvis kærligheden klemmer, så er det ikke din størrelse

Hvis kærligheden gør ondt, så er den ikke ægte. Så blander vi følelserne sammen og ødelægger os selv. Hvis vi er ved at drukne, så er det på tide at komme op til overfladen efter luft. Vi burde ikke ændre os for at passe sammen med vores partner. Måske har vi bare ikke fundet den sko, som passer os. Hvis forholdet gør dig ked af det, så er det bedst at give slip. Hvis et medlem af forholdet nedlægger veto over for det andet medlem, så er det på tide at sige farvel og tage afsted. Så er tiden kommet til at genetablere prioriteter og forstå, at det er på tide at komme af med det, som sårer os. Hver af disse pointer er den fundamentale nøgle til at få et sundt og længerevarende forhold. Derfor er tiden kommet til at smide alle disse idéer væk, der modsiger de gode værdier, såsom frihed, tillid og selvomsorg.Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.