Børn

af GoMentor

Sidst opdateret 28-9-2020

Reviewer GoMentor

Glade små børn står hånd i hånd med armene over hovedet og legerMistrivsel hos børn

Ligesom voksne mennesker, kan både børn og unge også mistrives. Årsagen kan være meget forskellig, og det er ikke altid lige let at tolke. Man går måske med tanken om, at det blot er dagligdagsfrustrationer eller konflikter, der opstår. Men f.eks. vil en depression hos et barn ikke altid komme til udtryk som tristhed og modløshed, men måske som vrede, mavepine eller konflikter med andre børn.

Hvordan ved jeg om mit barn mistrives?

Når børn mistrives kan det komme til udtryk på forskellige måder. Det kan f.eks. være:

 • Mange konflikter mellem forældre og barn
 • Vredesudbrud
 • Angst, herunder angst for adskillelse fra forældrene
 • Ændret adfærd
 • Tristhed
 • Modløshed

Børnepsykolog

En børnepsykolog er en psykolog, der har særlig erfaring med børn som klientgruppe. Når ens barn ikke trives, påvirker det både barnet og resten af familien. Det kan dog til tider være svært at vide, om ens barn mistrives eller har det dårligt. En børnepsykolog kan hjælpe med at tolke de signaler, barnet giver, og finde frem til sagens kerne. Derudover kan en børnepsykolog give værktøjer, der både kan hjælpe barnet og ikke mindst forældrene.

Det behøver ikke at være en psykolog med speciale i børn, der hjælper. Det kan også være en psykoterapeut med særlig erfaring med børn, der er den rette. Ligesom ved en selv er det essentielt, at man føler, det er en, man kan åbne op for og har god kemi med.

Behandling hos en børnepsykolog eller terapeut

En børnepsykolog eller terapeut tilpasser sine metoder efter barnets alder, og hvad problemet drejer sig om. Nogle gange giver det god mening at tilbyde terapeutiske samtaler med barnet i enerum, og i andre tilfælde er det bedst, at forældrene også er til stede. Det kan være for at bedre forstå, hvad der sker med barnet, eller hvis der skal indarbejdes hjemmeopgaver, som foregår mellem samtalerne. Det kan også ske, at problemets kerne opstår som led i splid eller konflikter i familien. Her kan det være, at familiesamtaler er den bedste måde at løse det på. Nogle gange kan være tilstrækkeligt med rådgivning til forældrene om, hvordan de støtter barnet på den bedste måde.

Rådgivning af forældre

Som forældre kan man have mange udfordringer. Det kan være alt lige fra tvivl om opdragelsesmetoder til, hvordan man bedst kan støtte eller forholde sig til sit barn. Ved rådgivning af forældre er det ofte bedst med samtaler mellem børnepsykologen og den ene eller begge forældre. Nogle af de emner man kan bearbejde med forældrerådgivning kan være:

 • Hvordan undgår jeg konflikter med mit barn?
 • Mit barn mistrives. Hvad gør jeg?
 • Skal jeg sætte flere grænser for mine børn?
 • Hvorfor bliver jeg vred på mit barn?
 • Hvordan opdrager jeg mit barn bedst?
 • Har mit barn brug for en børnepsykolog?

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.