Skrevet d. 11-2-2021 18:54:51 af Rasmus Ranmar - Psykoterapeut MPF, Gestaltterapeut, Coach
Rastløshed og uro er noget alle oplever i større eller mindre grad. Når det i længere tid får lov at fylde, kan det være tegn på at du har noget du skal bearbejde og kigge nærmere på.
Måske du kender fornemmelsen? Du har svært ved at sidde stille. Du har en indre uro, som du ikke rigtig ved hvor kommer fra. En følelse af at der er noget galt, uden at du kan sætte fingeren på, hvad det er.
Det virker at gøre noget. At handle. I hvert fald for en stund.
Gåturen får dine tanker væk, og kroppens bevægelser med efterfølgende udmattelser giver et midlertidigt afbræk for uroen. Måske du følger op med en længere gå-tur. Det virkede jo godt sidst at udmatte kroppen. Det kan være det er nok for dig, og du har her et middel til slippe væk fra uroen. Og ellers kan du jo sætte et par kilometer ekstra på.
Og får du en skade, så kan du måske finde et andet middel til at fjerne dig fra rastløsheden.
Måske er det Netflix, et fagligt emne, rengøring, en ydre fjende…. eller et skænderi med din partner.
Måske du kan slippe af sted med at tage et par glas vin mere – om dagen. Det kan være du skal optrappe en smule mere før det er nok. Før rastløsheden er tilstrækkeligt på afstand.
Måske du oplever dig selv som en rolig person, men ud af det blå eksploderer du i raseri eller tårer. Bagefter kan det være du tænker, at du burde kunne håndtere dig selv bedre. At du bare lige skal tage dig mere sammen.
Rastløsheden forsvinder ikke før du forholder dig til den. Og selv da er det ikke sikkert den forsvinder. Det er måske et vilkår, du må lære at leve med, grundet de ydre omstændigheder, der er lige nu. Det er dog muligt at lære at leve bedre med rastløsheden. For når du ved, hvad det handler om så fylder den mindre. Så er du mere fri.
De ovenstående eksempler på copingstrategier er umiddelbart ikke problematiske i begrænset omfang – bare du er opmærksom på, hvad du gør og om du begynder at eskalere, så kan du være på vej mod en stress-sygemelding. Det er alt andet lige nemmere at stoppe en negativ spiral i opløbet.
Har du en god ven eller netværk, hvor du trygt kan snakke om, hvordan du har det, så er du heldigt stillet. Det vigtige er, at du snakker med nogen, der kan hjælpe dig med at holde dig på sporet af, hvordan du har det og undgå en negativ spiral.
Og har du behov for at gå lidt dybere, så kan psykoterapi være et supplement.