Døjer du med vrede?

Skrevet d. 20-3-2022 10:42:57 af Rasmus Ranmar - Psykoterapeut MPF, Gestaltterapeut, Coach

Der findes mange uhensigtsmæssige måder at takle vrede på og vreden har mange udtryksformer. Døjer du med vrede, så kan du måske genkende nogle af følgende eksempler:

Jeg føler mig generelt ikke vred. Lige pludselig ryger låget af og jeg eksploderer i raseri. Jeg forstår ikke hvad der sker. Det føles som et lyn fra en klar himmel. Jeg har det enormt dårligt med mig selv bagefter. ”

”Jeg bliver ofte meget hurtigt vred og irriteret. Det skal næsten ingenting til. En lille kommentar fra en anden udløser et uforholdsmæssigt raserianfald, hvor jeg skriger, bander og måske ødelægger noget. Det går ud over mine relationer”

”Jeg syntes egentligt ikke jeg har problemer med vrede. Når nogen irriterer mig, bliver jeg bidende ironisk eller tavs."

Nogle har svært ved at genkende problemer med vrede, fordi udtryksformen ikke umiddelbar er relaterbar. Fx har de let til gråd, eller de retter vreden indad, bliver deprimerede, får et misbrug eller laver selvskade.

Fælles for alle problemer med vrede, er at du af en eller anden grund ikke vil lade dig selv mærke vreden. I stedet bruger du forskellige forsvarsmekanismer til at fjerne dig fra den. Det har været nødvendigt for dig engang, men giver nu problemer for dig selv og dine nærmeste.

Vrede er en naturlig grundfølelse

Den gør dig i stand til at sætte grænser, sige nej og i stand til at udtrykke og beskytte dig selv når noget gør ondt.

Kan du over længere tid ikke kontrollere din vrede eller har du svært ved at mærke glæde, så kan der være stor hjælp at hente i psykoterapi.

Med støtte fra mig får du hjælp til at arbejde med din vrede på flere områder, afhængigt af dit udgangspunkt og ønsker.

  • Du arbejder med dine tanker, følelser og antagelser som fører til vredesudbrud eller fortrængning. Med indblik i dine tankemønstre, kan du bedre genkende dem og dermed giver det dig mulighed for at handle anderledes.
  • Du får en forståelse for, hvorfor du reagerer som du gør, og at der er en god grund til det. Denne forståelse gør at du bliver mere fortrolig med vreden.
  • Med adfærdseksperimenter og eksponeringsterapi, får du helt konkret øvelse i at reagere mere hensigtsmæssigt. Disse øvelser danner erfaring som du tager med dig ud i hverdagen mellem terapisessioner.

I stedet for at fjerne dig fra vreden, bliver du i stand til at mærke den tideligere og reagere på den, på en mere konstruktiv måde, med en større følelse af frihed og glæde som følge.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.