Bliv bedre til at styre raseriudbrud og vrede

Skrevet d. 26-12-2021 11:03:38 af Rasmus Ranmar - Psykoterapeut MPF, Gestaltterapeut, Coach

Mange går i terapi, fordi de ønsker at være mindre vrede, eller fordi de er bange for deres vredesfølelser. Virkeligheden viser sig ofte at være omvendt. Problemerne opstår, fordi de ikke tillader dig selv at mærke vreden. Så bliver vreden fortrængt og lukket ned. Til sidst eksploderer de som en gejser og skader sig selv og deres omgivelser.

Tre fokuspunkter i arbejdet med vrede

Når du arbejder med vrede, for dig selv eller i terapi, er der tre forskellige områder som jeg vil anbefale at kigge på. Områderne vægter i større eller mindre grad fra person til person:

  1. Kig på dit generelle forhold til vrede
  2. Øg bevidstheden om, hvor du møder vreden i hverdagen
  3. Bliv opmærksom på, hvordan du stopper dig selv i at mærke vreden


Ad 1: Generelt forhold til vrede

Når du kigger generelt på dit forhold til vrede vrede så, kan du fx stille dig selv følgende spørsmål. Må du godt være vred? Bliver du ofte for vred og får dårlig samvittighed bagefter? Er der noget i dit miljø, der gør at det er uacceptabelt at vise vrede?

Har du hændelser fra din opvækst, hvor du har mødt voldsom vrede, eller hvor du blev afvist, hvis du selv viste vrede? Husk at vrede er en naturlig og vigtig følelse, som du bruger til at sætte grænser. Det du leder efter er hændelser eller holdninger, som afgrænser dig fra vreden.

Ad 2: Opmærksomhed

Opmærksomhed går ud på, at du bliver bevidst om dine tanker og følelser, når du møder noget i dine omgivelser, der gør dig vred.

Kroppen er en fantastisk vejviser til følelserne. Når du øger din kropsbevidsthed, og bliver bevidst om, hvor i kroppen du mærker vrede, bliver du mere fortrolig med vreden.

Ad 3: Hvor stopper du dig selv i at mærke vrede?

Det tager tid at blive fortrolig med vrede. Især hvis du har brugt det meste af dit liv på at fortrænge den. Derfor håber jeg at du vil se mildt på dig selv, i de tilfælde, hvor det ikke lykkedes. Det handler om at blive opmærksom på, hvordan du stopper dig selv i at mærke vreden. Det gør du ved at undersøge situationer i dagligdagen og lære fra dem. Gradvist vil du blive mere fortrolig og begynde at ændre din måde at være i livet på. Du lærer at sige nej på en hensigtsmæssig måde, og så bliver der plads til glæden. Dit ja bliver mere sikkert, fordi du ved at du også kan vælge et nej.

Arbejde med vreden i psykoterapi

Gestaltterapi er velegnet til at arbejde med svære følelser, som fx. vrede. I terapien lærer du, hvordan dine tanker, krop og følelser hænger sammen, med de valg du gør. Når du forstår, hvad du gør i mødet med andre og dig selv, så har du mulighed for at ændre dine handlinger.

Du kan læse mere om vrede på hjemmesiden, du finder linket på min profil.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.