Hjælp! Nissen flytter med!

Skrevet d. 9-12-2021 20:51:56 af Rasmus Ranmar - Psykoterapeut MPF, Gestaltterapeut, Coach

Selvom vi her i julen pynter hjemmet med julenisser, så er det ikke alle slags nisser vi ønsker at leve med. De kan være svære at slippe af med og har en tendens til at flytte med over i nye forhold og relationer.

Det handler selvfølgelig om vores uhensigtsmæssig adfærd og svære følelser, som ubevidst aktiveres i vores nuværende forhold og kan være ulidelige at leve med. I desperation kan eneste løsning syntes at være at flytte. Det ender bare ofte med samme adfærd og samme svære følelser i et nyt forhold – nissen flytter så at sige med. Det er som om vi er designede til at opsøge det, der trigger os indtil vi får løst vores dillema.

Derfor kan det nogle gange være en løsning at blive i forholdet og lære, hvad der reelt er på spil. Det vil jeg selvfølgelig ikke anbefale hvis det er et psykisk eller fysisk voldeligt forhold.

Hvis det er forsvarligt at blive så prøv at lægge mærke til følgende:

  1. Dine forskellige sindstilstande i forholdet. Mærker du markante skift i dit humør og hvad du husker om din partner. Fx at den ene dag er det trygt og godt og du erindrer gode stunder til at være udprægede negative den næste dag?
  2. Hvordan du har det med dig selv? Hvad er det for en fortælling du fortæller dig selv om dig selv i relationen? Bærer du en følelse af mindreværd, misundelse og/eller jaulousi?
  3. Hvordan var dine forældres forhold til hinanden? Var der tydelig forskel i magtforholdet i dit barndomshjem? Det vil ofte være et mønster du har lært og tager med dig ind i dit nuværende forhold.

Meget ofte vil det at blive klogere på dine mønstre og adfærd samt skift i dem, gøre en stor forskel for dig. Det kan være at det også er dig det handler om og ikke kun din partner. Når du lærer dit mønster at kende, så kan det være at du vælger at blive i forholdet og udvikle dig sammen med din nuværende partner. Eller slutte fred med nissen, så den ikke flytter med ind i dit næste forhold.


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.