Skrevet d. 25-9-2019 15:39:57 af Mahbooba Mia Amini - Psykoterapeut MPF, Terapeut, Mentor, Coach
Mange pårørende rammes af stress, er min erfaring som psykoterapeut og når man en gang er ramt, så er man for altid særlig sårbar overfor nye belastninger og problemer.
Reaktionerne hos pårørende kan variere i intensitet i løbet af sygdomsforløbet og afhænger også af, hvor tæt man er på den syge. Nogle sygdomsforløb kan være meget lange og krævende, og det kan være rigtig hårdt at se et menneske, man holder meget af, at gå igennem en hård behandlingsforløb eller have smerter.
Omsorg for nogen, der går gennem for eksempel kræftbehandling, kan være krævende, men at være god i det, kan give dig en følelse af mening og stolthed. Disse gode følelser kan hjælpe med at give dig styrke og udholdenhed til at fortsætte i rollen så længe som nødvendigt. Mens du giver omsorg, er det normalt at sætte dine egne behov og følelser til side. Men at sætte din behov til side i lang tid er ikke godt for dit helbred. Du skal passe på dig selv også. Hvis du ikke gør det, kan du ikke være i stand til at passe andre.
Igennem mit frivillige arbejde hos Kræftens Bekæmpelse har jeg hørt både patienter og pårørende, fortælle om de svære tanker og følelse og jeg har erfaring med at arbejde med pårørende til kræftramte. Psykoterapi er gavnligt for omsorgspersoner, der er blevet isolerede, overvældede, nervøse, deprimerede eller mangler støtte fra andre.
I individuel samtaleterapi kan jeg give dig hjælp og motivation som pårørende til at tage vare på dig selv, opfylde dit behov og fortsætte dit arbejde og dit nærvær til den syge. Terapi kan hjælpe dig til at blive bedre i stand til at klare sorg, stress og isolation.