Kræft – at være pårørende er en svær rolle

Skrevet d. 25-9-2019 15:39:57 af Mahbooba Mia Amini - Psykoterapeut MPF, Terapeut, Mentor, Coach

Mange pårørende rammes af stress, er min erfaring som psykoterapeut og når man en gang er ramt, så er man for altid særlig sårbar overfor nye belastninger og problemer.

Reaktionerne hos pårørende kan variere i intensitet i løbet af sygdomsforløbet og afhænger også af, hvor tæt man er på den syge. Nogle sygdomsforløb kan være meget lange og krævende, og det kan være rigtig hårdt at se et menneske, man holder meget af, at gå igennem en hård behandlingsforløb eller have smerter.

 

Symptomer ville typisk handle om:

 

 • Uvirkelighedsfølelse, koncentrationsbesvær, søvnbesvær, irritabilitet eller vrede
 • Svært ved at styre tankerne - konstant bekymring for dine børn og dig selv og den syge.
 • Højt niveau af stress og følelsen af at være i tidsnød
 • Psykologiske reaktioner såsom angst, depression, bekymring og ensomhed.
 • Du isolere dig og har mistet lysten til det du tidligere godt kunne lide
 • Angsten for, at den psykisk eller fysiske syge på et eller andet tidspunkt skal tage sit eget liv
 • Du holder dig konstant i nærheden af den syge, lægger bånd på sig selv, hvor man ellers ville have sagt fra, eller drager uforholdsmæssigt megen omsorg for den syge i situationer, hvor han eller hun kunne have klaret opgaverne selv. 
 • Du kan mærker stærk tristhed og følelesmæssig udbrændthed.
 • Du kan føle tristhed og sorg over din elskedes sygdom og kan også føle dig overvældet eller frustreret, når du forsøger at klare mange vanskelige problemer samt hverdagens praktiske forhold
 • Du kan føle dig uforberedt eller endda ude af stand til at styre det ansvar og de følelser, der følger af den praktiske og psykiske belastning som pårørende
 • Du kan føle dig presset af familiemedlemmer, venner og medlemmer af plejeholdet for at give pleje, på trods af at du ikke har evnen

 

 

Omsorg for nogen, der går gennem for eksempel kræftbehandling, kan være krævende, men at være god i det, kan give dig en følelse af mening og stolthed. Disse gode følelser kan hjælpe med at give dig styrke og udholdenhed til at fortsætte i rollen så længe som nødvendigt. Mens du giver omsorg, er det normalt at sætte dine egne behov og følelser til side. Men at sætte din behov til side i lang tid er ikke godt for dit helbred. Du skal passe på dig selv også. Hvis du ikke gør det, kan du ikke være i stand til at passe andre.

 

Hvad kan jeg hjælpe dig med?

 

Igennem mit frivillige arbejde hos Kræftens Bekæmpelse har jeg hørt både patienter og pårørende, fortælle om de svære tanker og følelse og jeg har erfaring med at arbejde med pårørende til kræftramte. Psykoterapi er gavnligt for omsorgspersoner, der er blevet isolerede, overvældede, nervøse, deprimerede eller mangler støtte fra andre.

I individuel samtaleterapi kan jeg give dig hjælp og motivation som pårørende til at tage vare på dig selv, opfylde dit behov og fortsætte dit arbejde og dit nærvær til den syge. Terapi kan hjælpe dig til at blive bedre i stand til at klare sorg, stress og isolation.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.