Kroniske smerter og smertehåndtering

af GoMentor

Sidst opdateret 28-9-2020

Reviewer GoMentor

Kvinde med kroniske smerter bider smerten i sig og bruger sine øvelser omkring smertehåndtering som hun har fået gennem terapiKroniske smerter kan komme til udtryk på mange forskellige måder samt være forårsaget af mange forskellige fysiske problemer. Generelt kan det siges, at kroniske smerter er smerter, der strækker sig over længere tid end forventet - ofte med en varighed på mere end seks måneder. Det kan være følelsesmæssigt anstrengende og udmattende at leve med disse smerter. Derudover kan det føre til langvarige psykiske men, hvis man ikke tager hånd om problemerne. Hos GoMentor kan vores terapeuter hjælpe dig med at udvikle forskellige mekanismer til at klare de psykiske stressfaktorer, man kan opleve, hvis man har kroniske smerter.

Forskellige former for kroniske smerter

De to former for kronisk smerte har to komponenter: nociceptive komponenter og neuropatiske komponenter, hvor de hver især viser tilbage til deres årsag.

  • Nociceptiv smerte henviser til den situation, hvor kroppen kan skabe en smerte, der kan lokaliseres, dog uden stor præcision. Denne form for smerte kan være meget alvorlig, da en stimulering af nociceptorerne kan gøre kroppens smertetærskel mere registrerende, således at smerterne føles værre.
  • Neuropatisk smerte skaber en mere brændende, stikkende fornemmelse.

Symptomer på kroniske smerter

De, der lider af kroniske smerter, er som regel mere udsatte for psykiske lidelser, såsom angst og depression. De vil være tilbageholdende med at deltage i nogen form for fysisk aktivitet af frygt for, at det vil føre til smerter. De har svært ved at udføre opgaver, som kræver meget koncentration, hvilket påvirker deres arbejds- og sociale liv. Undersøgelser viser, at kroniske smerter også har en negativ effekt på hukommelsen. Da disse sjældent forsvinder, kan det være meget svært at acceptere en sådan fremtid. Derfor kan mennesker, der lider af kroniske smerter, desværre ende i en afhængighed af smertestillende og stofmisbrug i et forsøg på at dulme dem.

 

 

 

Hyppige symptomer på kroniske smerter:

  • Smerte uden nogen tydelig grund
  • Depression og angst
  • Tilbageholdenhed med at deltage i sociale aktiviteter af frygt for smerter
  • Stofmisbrug
  • Manglende evne til at koncentrere sig

Smertehåndtering

Selvom GoMentor ikke kan fjerne smerterne fra dem, der lider af dem, så håber vi på at kunne sætte patienter i forbindelse med dygtige psykologer og terapeuter, som kan hjælpe med de følelsesmæssige aspekter af lidelsen. Disse dygtige terapeuter kan hjælpe en med at lære, hvordan man bedst håndterer smerten, således at man kan få et mere velfungerende og tilfredsstillende liv. Man kan desuden få hjælp til at begrænse negativ adfærd, så man kan abstrahere fra smerten og også føre et mere funktionelt liv. Online støtte og rådgivning er via GoMentor tilgængelig 24/7, så man kan få hjælp til de problemer, man går igennem. Smertehåndtering handler således om at finde ind til egne ressourcer og f.eks. lære at skelne mellem sig selv og smerten. Formålet er at finde vejen til smertelindring og at leve med smerterne og på den måde øge livskvaliteten.

Få hjælp til kroniske smerter og smertehåndtering

Bettina Østrand Nirvi Bennich Karen Hastrup Glennie Grønne
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.