Når livet gør ondt; -om smerter, sex og sygdom

Skrevet d. 4-12-2020 11:35:04 af Lasse Raaberg - Psykoterapeut MPF, Sexolog

Tanker efter LIchen Sclerosus foreningens 10-års jubilæum.

Jeg har nyligt undervist på Lichen Sclerosus Foreningens 10-års jubilæum. Jeg underviste i sygdommens biologi og behandling som gynækolog og i de psykologiske og sociale aspekter som psykoterapeut. Det var derfor muligt at beskrive hvordan krop og psyke hænger uløseligt sammen.

  Lichen Slcerosus er en smertefuld inflammatorisk tilstand i vulva. Den har ofte bestået i flere år før diagnosen stille. Dvs. at patienterne har levet med kroniske smerter gennem adskillige år.

  Selvom sygdommen sidder i vulva, sidder smerteoplevelsen i hjernen sammen med andre mentale funktioner. Det er derfor ikke svært at forstå, hvorfor smerter kan fylde store dele af bevidstheden, så der kun er et lille overskud til at tænke og til kontakten med andre mennesker. 

  Kroniske smerter kan blive som ”motorveje”, så selv en mindre påvirkning kan opleves kraftigt. I løbet af et medicinsk behandlingsforløb aftager sygdomsaktiviteten og muliggør det psykologiske arbejde med smerterne. Både de smerter der har været og dem der resterer. Et arbejde som er nødvendigt, for at få mere overskud til at leve livet.

  Et menneskes selvbillede ændres radikalt, når det går fra rask til kronisk syg. Det, der er tabt, medfører ofte sorg, tristhed og depression. Nogen håndterer sorgen selv eller sammen med nære venner eller familie, men en del hænger fast i sorg og depression. I den situation er psykoterapi er et godt valg. Både til sorg håndtering og til arbejdet med relationer til andre.

  Der findes flere metoder til at arbejde med kronisk sygdom og smerter. Min egen affektfokuserede tilgang har vist sig hjælpsom, men flere andre metoder synes også effektive. Jeg tror det vigtigste er, at problemet tages op og håndteres. Det er dog nok en fordel at behandleren kender til den smertetilstand der behandles.

  Underlivssmerter får ofte stor indflydelse på sexlivet. Sex bliver ikke længere den positive og lystfyldte oplevelse det tidligere var. Smerter i forbindelse med sex betyder en væsentlig forringelse af livskvaliteten. Smerterne betyder enten, at man undgår sex eller gennemføre et smertefuldt samleje. Når sex undgås betyder det tit, at nærhed som kys og kærtegn også undgås, af frygt for, at det ses som en invitation til sex. Jeg hører ofte, at det er svært at tale med partneren om problemet. Det er vigtigt at vide, at der er hjælp at få; -at parsamtaler kan hjælper til en fælles forståelse af sygdommen, smerteproblemet og løsninger.

Dette indlæg tager udgangspunkt i lichen sygdommen, men de problemer jeg beskriver, går igen i en lang række smertetilstande.

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du vil høre mere.

Lasse Raaberg

Sexolog, psykoterapeut og gynækolog

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.