Cancer

Skrevet af GoMentor

Cancer kræftKræft er en ophobning af unormale celler, som begynder at formere sig inde i kroppen og angribe sunde celler. Det kan udvikle sig i stort set hele kroppen, og graden af alvorlighed kan variere kraftigt. Nu til dags ses det nærmere som en kronisk tilstand snarere end nødvendigvis en dødelig sygdom, og man diskuterer ikke blot, hvordan cancer bedst behandles fysisk, men også hvordan man bedst muligt imødekommer de mentale og følelsesmæssige udfordringer, der ofte følger med en cancerdiagnose.

Reaktioner på kræft

Når man bliver diagnosticeret med kræft, kan det ofte skabe mange psykiske udfordringer, da diagnosen medfører fysiske eftervirkninger eller endda medfører døden. Derfor er det vigtigt at få hjælp til at håndtere sygdomsforløbet bedst muligt, da det kan være svært at håndtere, både som sygdomsramt og pårørende.

Typiske reaktioner hos kræftpatienter:

  • Udmattelse, angst eller intens frygt
  • Stress, når man har med helbredsrelaterede emner at gøre
  • Håbløshed eller manglende tro på livet
  • Depression
  • Selvmordstanker og -forsøg

Udfordringer for patienten

Selvom prognoserne er bedre nu end tidligere, er det stadig sikkert, at man som cancerpatient vil opleve en bred skala af negative følelser og bivirkninger, som kan være uoverskuelige at have med at gøre. Både selve canceren og behandlingen kræver ofte voldsomme mængder af energi, således at patienten ofte vil føle sig træt og udkørt. Dette kan føre til frustrationer og medføre, at man ikke kæmper så hårdt, som man burde. Frygt, depression og angst er også almindelige og helt naturlige reaktioner på en kræft-diagnose, eftersom patienten ofte vil have svært ved at forstå, hvorfor man er syg, og hvad det i sidste ende betyder for en. Kombinationen af fysisk svaghed og en skrøbelig psyke kan gøre hele forløbet ualmindelig svært at håndtere for enhver cancerpatient.

Udfordringer for pårørende

En kræftpatients familie og venner står også over for en masse udfordrende følelser. De skal ikke blot forsøge at hjælpe sine nærtstående igennem sygdommen, men de skal også forlige sig med sine egne følelser. Meget ofte vil en cancerdiagnose skabe følelser af panik og ængstelighed hos de pårørende. Derudover er det også en kæmpe stressfaktor, at mange vil være tilbøjelige til at forsøge at skjule sine følelser, fordi de ikke vil bebyrde patienten. Modvillighed er en anden følelse, der også let kan opstå – personer, der kæmper imod cancer, kan ofte fremstå som en helt andre personer, end man er vant til. Det kan let føles, som om alting handler om patienten. Og selvom dette selvfølgelig er fuldt forståeligt, vil det også kunne skabe følelser af foragt og latent vrede hos de pårørende.

Sådan kan vi hjælpe

Det er vigtigt at forstå, at alle disse følelser er fuldstændig naturlige, når man har med kræft at gøre. Med hjælp fra en af GoMentors tilknyttede specialister, kan du bevare en positiv tankegang og tage aktive handlinger i forhold til både dit psykiske og fysiske helbred. Online rådgivning kan hjælpe dig til at bevare håbet og optimismen, samtidig med at du bibeholder et realistisk forhold til din situation. Nogle gange er det største skridt mod helbredelse, man kan tage, at søge hjælp. Find en terapeut eller en psykolog, alt efter dine behov, ved at se oversigten over mentorer nedenfor eller søg mere specifikt via 'Find ekspert'-knappen til højre på siden. Er du i tvivl om, hvem der er den rette hjælp til dig, kan du også kontakt GoMentor Support, som sidder klar til at guide dig med at finde den helt rigtige støtte og rådgivning.

Har du, eller en du kender, cancer?
Vi kan hjælpe dig med at håndtere det. Du får 50 kr. i GoMentor-rabat på første samtale, når du booker og betaler online.

Marianne Eikers Kristina Helgstrand Mette Byskov Finn Toftlund
km fra

Se udvalgte mentorer nedenfor

Find mentorer i dit område

km fra
 

Få hjælp til at håndtere cancer

Har du, eller en du kender, cancer?
Vi kan hjælpe dig at håndtere det. Du får 50 kr. i GoMentor-rabat på første samtale, når du booker og betaler online.

Marianne Eikers Kristina Helgstrand Mette Byskov Finn Toftlund
Få hjælp online fra kun 124 kr./uge

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.

Denne hjemmeside anvender cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse. Læs mere