Derfor skal du ikke vælge en undvigende mand

Skrevet d. 4-2-2021 14:53:01 af Stine Gram - Coach, Kærlighedscoach, Datingcoach, Mentor, Mentaltræner

Kender du det …? Han er fyr og flamme de første uger eller måneder, men så går luften af ballonen, og det tager ham længere tid at besvare dine beskeder, han begynder at aflyse jeres aftaler uden at finde en ny dag at ses, han giver dig ikke længere så mange komplimenter, og måske er han holdt op med at sige ’jeg elsker dig’. Med andre ord: Der er sket en ændring. Og det er et faktum. Og hans adfærd gør dig urolig, for det er jo ikke ligefrem en adfærd, man benytter over for en, man virkelig prioriterer.


Du skal IKKE forsvare hans adfærd


Men du forsvarer hans adfærd med: ’Han har nok travlt. Jeg er også for krævende. Jeg skal lære at elske mig selv først. Jeg overreagerer altid og er så mistroisk’. Og her siger jeg så: Stop lige en halv! Det er virkelig vigtigt, at du skiller tingene ad. Hvad er fakta, og hvad er tolkning? Faktum er, at han har ændret adfærd og trukket sig. Faktum er, at han ikke længere ’kommer hen mod dig’, som han gjorde i starten. I to startede på toppen, og nu er kurven nedadgående. Det er en realitet, som du ikke skal begynde at bortforklare. Og det kan meget vel hænge sammen med, at han er undvigende i sin tilknytning. Kender du de tre primære tilknytningsformer? Der er den trygge. Her er ingen problemer med at gå ind i et forhold og udtrykke sine behov OG opfylde sin partners behov. Man er rolig og tryg sammen med sin partner og går ud fra, at ens behov bliver opfyldt, og at man ikke bliver forladt. Så er der den ængstelige (også kaldet den ambivalent-nervøse), som har brug for at være meget tæt på sin partner for at føle ro. Man kan ikke berolige sig selv, men har brug for, at ens partner forsikrer en om, at alt er godt. Og så er der den undvigende, som har brug for sin frihed og selvstændighed. Den undvigende kan få kvælningsfornemmelse af at være for tæt på sin partner og vil derfor lægge afstand og ikke imødekomme partnerens behov for tryghed og bekræftelse. Alle behov ses som en svaghed.


Han trigger din frygt


Den ængstelige og den undvigende er langtfra et match made in heaven, for den undvigende vil konstant lægge afstand til den ængstelige, hvilket får den ængstelige til at blive endnu mere ængstelig, og i længden vil sådan et forhold være alt for opslidende for den ængsteligt tilknyttede. Hun vil leve i konstant alarmberedskab med stress og uro i kroppen og en overoptagethed af partneren i tankerne. Hun kan ikke ’bare’ lade være med at være urolig og optaget af sin partner, for han aktiverer hendes ængstelige tilknytning konstant ved at undlade at forsikre hende om, at alt er godt, og han er der for hende. Han sender blandede signaler for at opretholde distancen. Og ja, det kan også ske, selvom han elsker hende.


Kærlighed er ikke nok


Det er her, man kan tale om, at kærlighed ikke er nok. Sådan et forhold tærer for meget på især den ængstelige, som har det med at bebrejde sig selv for at være for krævende. Er du den ængstelige? Så vil jeg bare sige: Du er IKKE for krævende. Vi er som mennesker sociale individer, og vi HAR brug for hinanden. En baby har brug for sin mor – det diskuterer vi jo ikke – og det ændrer sig ikke, bare fordi vi bliver voksne. Det er fuldstændig naturligt, at du har brug for at føle dig tæt på din partner. Det behov skal du ikke undskylde for. Men din partner vil ikke bekræfte dig i dette, hvis han er undvigende. For ham er selvstændighed og uafhængighed det mest ’rigtige’. Det er hans forsvar. Det bedste, du kan gøre, er at finde en partner, der ikke er undvigende, for det vil trigge alle dine forsvarsmekanismer, og du kommer på unødigt hårdt arbejde. Når du dater, skal du holde øje med de ting, han siger og gør, som kunne afsløre, at han er undvigende. Find i stedet en mand, der er tryg i sin tilknytning. Det vil sige, som sætter ord på sine følelser for dig, som tager hensyn til din uro og gør dig tryg, når den opstår (OGSÅ efter de første 2-3 måneder). Du har måske datet så mange undvigende mænd, at du tror, det er sådan, mænd bare er. Det er ikke rigtigt. Du skal blot holde øje med ikke at fortsætte relationen med en undvigende mand og endnu en gang blive såret. Vælg anderledes. PS: Hvis du allerede er i et forhold med en undvigende mand og ønsker at blive i forholdet, vil jeg i min næste artikel skrive om, hvordan både den ængstelige og den undvigende kan blive mere trygge i deres tilknytning og dermed nærme sig hinanden. Det kræver villighed fra begge parter.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.