14. dec. GAVER og om at give

Skrevet d. 14-12-2020 10:33:14 af Sasja Iza Christensen - Psykoterapeut, Kropspsykoterapeut, Traumeterapeut, Familieterapeut/-rådgiver

Jeg har skrevet om at modtage gaver, og nu handler det om at give. Af os selv.

Der findes mange typer gaver: kærlighedsgaver, samvittighedsgaver, pligtgaver, høflighedsgaver, værdsættelsesgaver, overskudsgaver, kompenseringsgaver, håbsgaver (i håb om at få noget igen, f.eks. kærlighed eller kontakt)

Hvad er intentionen bag din gave?

Vi kan give tid, tjenester, gaver og meget andet, uden at vi egentlig får delt ud af det, vi har på hjerte. For hjertet bliver måske godt beskyttet.

Når vi åbner døren til hjertet, for at dele ud af os selv følelsesmæssigt, gør vi os sårbare. Om det så er glæde og kærlighed, eller sorg og skam, vi har på hjerte, begge dele gør os sårbare. Når vi gør os sårbare, deler vi gaver ud. Åbenhed, tillid, nærvær og kontakt især.

Og bliver vi mødt med samme åbenhed, tillid, nærvær og kontakt, får vi mindst lige så meget retur og balancen vil være på plads.

Når vi oplever at vi giver for meget og får for lidt igen, kan det handle om, at vi deler ud af tid, tjenester og gaver som udtryk for vores værdsættelse og villighed, men ikke får gjort os selv sårbare på en måde, hvor vi deler ud af hvordan vi egentlig har det. Og dermed kan åbne hjertet for også at blive mødt og få noget igen.

Eller det kan handle om, at vi fortsætter med at give og gøre os sårbare sammen med mennesker, som vi har erfaret gang på gang, ikke er i stand til at møde os med åbenhed, tillid, nærvær og kontakt. Af deres egne grunde. Så skal vi måske give gaverne til nogle andre.

Oplever du, at din balance med at give af dig selv ikke er god for dig, så kan en snak med en psykoterapeut sandsynligvis kaste lys over hvorfor, og hjælpe dig i en bedre retning.

Kærlig hilsen Sasja

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.