Udbrændthedstest

af GoMentor

Sidst opdateret 2-6-2021

Reviewer GoMentor

Udbrændt mand ved bord

Udbrændthed udvikler sig langsomt – ofte sker det over flere år. Tilstanden udvikles, fordi du over en længere periode er blevet belastet mentalt og ikke har haft tilstrækkelige ressourcer eller indflydelse til at håndtere belastningerne. Jo tidligere du bliver opmærksom på følelsen af udbrændthed, desto lettere er det at få vendt udviklingen og komme oven på igen.


Det er også vigtigt at kunne genkende tegnene på udbrændthed. Tag testen her og find ud af om du er i risikozonen for udbrændthed.


Tilmeld dig nyhedslisten længere nede på siden, og modtag et podcastafsnit udarbejdet af vores dygtige mentor Charlotte Ander Ernsø. I afsnittet kommer Charlotte omkring hvad udbrændthed er, hvad det skyldes og hvordan du kommer ud bedst og hurtigst muligt på den anden side.

Vejrtrækningsøvelse:

Stressterapeut og Stresscoach Christin Walter giver her en vejrtrækningsøvelse, der er god at bruge generelt og især hvis du er i en tilstand af udbrændthed eller stress.

"Statistisk set trækker 9 ud af 10 vejret forkert i den Vestlige verden. Hvad forstår vi ved forkert. Der forstås en vejrtrækning der laver ekstra uro og forstyrrelse i dit nervesystem og derved også i alle de andre systemer, fra kredsløb over hormoner til immunsystem.

For at klarlægge dette, lægger du din højre hånd på din mave og din venstre på din brystkasse. Observer nu, hvor du mest trækker vejret - og om det er balanceret - kohærent. Mange i dag har et Apple Watch, som indimellem minder dig om at trække vejret dybt. Og det er hvad der sker, når vi primært trækker det med brystkassen. Samtidig er denne vejrtrækning med til at stimulere kamp/flugt responsen både i nervesystemet og i hormonerne; så din krop er så at sige hele tiden i beredskab - så ja selvsagt bliver den udbrændt - den er spændt op hele tiden. Så for at forebygge, helbrede og behandle dette er det anbefales værdigt at nulstille systemet.

Det gør du ved at lave kohærent vejrtrækning; altså en balanceret vejrtrækning, hvor ind- og udånding er lige lange. Normalt for os voksne mennesker er ind på 5 sekunder og ud på 5 sekunder, gennem næsen og helt ned i maven. (Vejret trækkes med åndedrætsmusklen som sidder i mellemgulvet - diafragma). Afhængig af hvor mange åndedrag du har på et minut nu, så starter du med det antal sekunder der føles naturligt, altså uden at forcere. Så måske ind og ud på 3 sekunder.

Denne simple øvelse kan du gøre hvor som helst, når som helst og med åbne øjne. Bare det minimum gøres 2 x 2 minutter dagligt og med ca. 12-14 timer i mellem. Det kan selvsagt ikke overgøres. Fordelen ved dette er, at du også vil danne nye nervebaner i hjerte og maveregion og derved styrkes bl.a. dit immunsystem og dit helbred generelt, da alt i kroppen er plastisk. Hvad har du at miste, du trækker jo (heldigvis) vejret i forvejen - bare gør det rigtigt. Det er gratis og giver styrke, energi- en sundere, stærkere og gladere dig om ca. 10 dage."

Få hjælp mod udbrændthed

Hos GoMentor kan du få hjælp til udbrændthed samt angst, depression mm.. Book online eller kontakt en psykolog, terapeut eller coach direkte og aftal en tid til at mødes. Find den rette mentor til dig via vores søgefunktion "Find hjælp i nærheden". Du kan også tilmelde dig GoMentor 24/7, hvor vi matcher dig med din personlige mentor, som du kan skrive fortroligt med, uanset tid og sted.

Vores psykologer, psykoterapeuter og coaches er klar til at hjælpe dig med stresshåndtering og følelsen af udbrændthed og hjælpe dig med at få din livsglæde igen. Læs mere om stress og stresshåndtering, eller om muligheden for at booke en online psykolog eller online coach

Få hjælp til Udbrændthed

Frederik Engels Lene Wallentin Susie Bjørnvad Rikke Rask Møller
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Få hjælp til Udbrændthed

Frederik Engels Lene Wallentin Susie Bjørnvad Rikke Rask Møller
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.