Selvværd? Hmm…hvordan afgøre det?

Skrevet d. 31-8-2021 07:55:26 af Liv Johns - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Stressterapeut, Coach, Terapeut

Store ord som Selvværd er en udfordring at tage temperaturen på. Der er dog et nemt sted at få afklaring. Bemærk: ”Hvordan taler du til dig selv?” Især når du laver fejl.

Det er en enkel måde til at afgøre: Hvordan du Værdsætter dig selv. Er stemmen positiv og støttende eller anklagende og hård?

Hvad er selvværd?

Selvværd er en indre værenstilstand, der kommer fra selvforståelse, selvkærlighed og selvaccept. Du oplever det er nemt med selvledelse. Det er lige så meget en tilstand, der siger noget om, for, hvordan du værdsætter og betragter dig selv på trods af, hvad andre siger eller gør. Det er derfor noget, der ikke hurtigt eller let ændres, når eksterne faktorer eller omstændigheder ændrer sig.

Styrken kommer fra din Egenværd

Egenværd er konstant og ubøjelig og har derfor magten til radikalt at ændre dit liv til det bedre. Dette er selvfølgelig alt godt. Hvad betyder det egentlig at have et højt selvværd? 

Når du har et højt selvværd

At have et højt selvværd, styrker også din selvtillid. Fordi du har en positiv mening om dig selv. Det får en urokkelig tro på dig selv og på din evne til at følge igennem og få tingene gjort.

Fortjener du lykke?

At have en høj grad af selvværd betyder også at føle sig værdig til gode ting. Det betyder, at du føler dig fortjent til lykke, sundhed, rigdom, succes og kærlighed. Uanset de vanskeligheder du står over for, eller andres meninger.

Accept giver selvindsigt

Accepter dig selv helhjertet. Det er en ubeskrivelig tryg tilstand at gå ud i verden med.  At have et højt selvværd betyder at acceptere dig selv helhjertet og at have selvindsigt. På trods af dine mangler, svagheder og begrænsninger. Beslut dig for at starte straks med at anerkende din reelle værdi af, hvem du er - lige her, lige nu, i dette øjeblik.

Hvordan forbedre dit selvværd?

Du kan starte med at beslutte, at Ingen Resultater, skal ryste din tillid, tro eller beslutsomhed på dig. Du alene er den mest betydningsfulde faktor for, hvordan du har det med dig selv, om dit liv og om dine omstændigheder. Og det er i det væsentlige, hvor din personlige magt kommer fra.

TAG DIN PERSONLIGE MAGT TILBAGE

  • Jeg føler mig værdsat og speciel ...
  • Jeg elsker mig selv helhjertet ...
  • Jeg er en værdig og dygtig person ...

Opbyg dit selvværd, trin for trin.

Hav fokus på disse trin: SelvForståelse, SelvAccept, Selvkærlighed, samt SelvAnsvarsfasen. Fordi de alle giver dig større selvindsig og selvværd. SelvAnsvarsfasen er god, fordi når du tager ansvar betyder det, at du erkender, at du har den personlige magt til at ændre og påvirke begivenheder og omstændigheder i dit liv.

Her er et frisk eksempel. Jeg, Liv, er ved at lære at ro kajak sammen med en gruppe. På turen er min teammakker, en veninde, som også ror tæt sammen med instruktøren. Det viser sig, at jeg ror meget hurtigere end dem. Da jeg kommer hjem erkender jeg, at jeg var en dårlig teammakker. Det var min SelvAnsvarsfasen. Samtidig var mit overlevesesinstinkt vigtigere. Det blev aktiverer, fordi jeg frygter at kæntre, når både er i uro, fordi jeg ser mig tilbage. SelvKærlighed. For at bevare venskabet skriver jeg til veninden og beklager. Samtidig holder jeg fast i at jeg forstår, hvorfor jeg gjorde det. 

Du er din egen vinder

Når du har et højt selvværd, er du ikke længere afhængig af andre mennesker til at træffe beslutninger for dig. Du alene, holder dig selv ansvarlig, og du alene holder magten til at foretage positive ændringer i dit liv.

Livet er dit

Lev det, jeg ønsker dig al mulig fornøjelse med det. Liv :-)

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.