Mindfulness hjælper. Mindsker stress og angst.

Skrevet d. 1-5-2018 16:06:36 af Ulla Vestergaard - Psykoterapeut, Mindfulness instruktør, Mentaltræner, Terapeut, Coach, Mentor, Stresscoach, Traumeterapeut, Stressterapeut

Mindfulness hjælper. Mindsker stress og angst.  


Vidste du, at multitasking forringer hukommelsen og performance?

Forskning viser, at multitasking påvirker ydeevnen negativt. Vi er mindre effektive og mere tilbøjelige til at begå fejl, når vi multitasker. Når vores tanker og fokus skifter frem og tilbage mellem forskellige opgaver, går det udover vores produktivitet, kreativitet og øger de kognitive belastninger og forringer hukommelsen.


Kvinder multitasker generelt mere end mænd, viser undersøgelse af forskere ved University of Pennsylvania.


Multitasking giver stress

Fokuseret opmærksomhed er vigtigt ikke kun for resultater, men også for vores psykiske velbefindende. Multitasking får os til at føle os distraheret og overvældet. Det er desuden forbundet med forøgede niveauer af stresshormonet kortisol i kroppen. Dette kan blive en ond cirkel, fordi øget kortisol yderligere hæmmer vores kognitive funktion, hvilket fører til endnu mere stress. Multitasking bliver brugt af nogle forskere til at fremkalde stressrespons i laboratorieforsøg.


Mangel på fokuseret opmærksomhed kan give angst og gøre os mindre glade


Mangel på fokuseret opmærksomhed kan ofte føre til mere angst, fordi vores tanker fx bekymrer sig om fremtiden. En Harvard undersøgelse konstaterede, at mennesker tilbringer 47 % af deres tid på at tænke på noget andet end det, de gør i øjeblikket. Undersøgelsen viste også, at vi er mindre glade, når vores sind vandrer.


Hvordan kan vi træne vores opmærksomhed og fokus? Mindske stress og angst? Blive gladere?

Den gode nyhed er, at ved at være mere opmærksomme -- og ved bevidst at være opmærksom på nuet -- kan vi blive gladere og opleve mindre stress.


Mindfulness er en færdighed, der kan læres og praktiseres af alle, der ønsker det. En af de bedste måder at forbedre din evne til at fokusere på er ved mindfulness. Denne praksis handler blandt andet om at træne at fokusere din opmærksomhed på fx dit åndedræt, kroppen, lyde eller noget helt fjerde og opdage, når dit sind vandrer, er en glimrende måde at styrke din opmærksomhedsmuskel på. I mindfulness træner du evnen til blive opmærksom på, når du bliver distraheret, så du kan bringe din opmærksomhed tilbage til den aktuelle opgave eller det aktuelle øjeblik. Du lærer at lægge mærke til dine tanker og følelser uden at blive revet med af dem. Du kan i højere grad styre, hvornår du vil lade hvilke tanker og følelser styre.


Ved at træne mindfulness i løbet af dagen kan du forbedre dit fokus. Du kan træne, hvornår du fx vil lade dig rive med af hvad. Hvornår du fx tjekker mails eller flytter din opmærksomhed til andre opgaver. På den måde, når du også mere på kortere tid, da du bliver mere nærværende og opmærksom på det, du gør og dermed mere effektiv. 


Mindfulness kan trænes i mange sammenhænge

Du kan træne opmærksomhed, når du går, kører, eller har samtaler med andre. Du vil ved træning af mindfulness i langt højere grad blive bevidst om, når dine tanker vandrer. Når du er i et møde på arbejdet, er du i højere grad opmærksom på, hvad der bliver sagt og hvad du selv tænker. Når du er sammen med din familie vil du opleve, at du er mere tilstede sammen med dem. Uanset hvad du er igang med, gør du det I højere grad fuldt ud med mere opmærksomhed og nærvær.


Du kan også Se min evalueringsrapport under min blog. Den viser hvad 100 tidligere deltagere har oplevet af udbytte ved et af mine mindfulness-kurser.


Artiklen har hentet inspiration fra forskning præsenteret i Harvard Business Review artiklen den 21. juni 2016: "Women need mindfulness even more than men do" af Beth Cabrera.


Af Ulla Vestergaard, Mindfulness Aalborg 9. februar 2018.


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.