Mental (efterårs) oprydning

Skrevet d. 14-10-2019 15:07:16 af Stine Assentoft - Mentor, Coach, Mindfulness instruktør

Efteråret er kommet og det kan for de fleste være en blandet følelse. Den der tid lige før vinter - med mange mørke måneder i vente. 

Men måske vi kan bruge efteråret til en "mental efterårs oprydning". En oprydning i vores fortællinger. De fortællinger som konstant florerer i os og omkring os. Jeg interesserer mig særligt for, hvilken rolle vores fortællinger spiller i forhold til at opnå de ting, vi ønsker os i livet. Jeg har i mit eget liv oplevet at det kan være rart at få ryddet ud engang imellem. Ryddet ud i de fortællinger, jeg fortæller mig selv, og de fortællinger andre fortæller om mig. Vi bruger fortællinger til at skabe mening, og bygger dem også op ud fra det faktum. Vi har BRUG for mening. Men fordi vi giver fortællinger mening, betyder det jo ikke, at de nødvendigvis altid gavner os. 

Jeg tror på, at vi udvikler os som mennesker og finder en større ro, når vi bliver klar over, om vi slæber rundt på gamle og tyngende fortællinger. Fortællinger som egentlig ikke gavner os mere og holder os fastlåste i gamle mønstre. 

Kunsten er at stoppe op og fange fortællingerne, før de får magten til at definere os. Jeg tror det er lettere for os at “fange” disse fortællinger, hvis vi er i ro, er glade eller har overskud på kontoen.  

En metode til at få mere glæde og overskud ind i din hverdag, kunne være at supplere dine hverdags aktiviteter (som til tider kan være kedelige) med aktiviteter som gør dig glad. Ved at give dig selv små "gaver" vil din krop tage det som et tegn, på at du passer på den og bekymrer dig om den. Det er meget individuelt, hvad der skaber glæde; det kan være din yndlings musik på vej til arbejde, 10 minutters længere morgenmad med familien, en gestus for en ven, en fridag eller en fysisk aktivitet du har det godt med. 

Først når du har omsorg for dig selv, kan der ryddes op på en omsorgsfuld måde.

Du kan nu begynde at sortere, sortere i hvilke fortællinger som gør dig godt, og hvilke der ikke gør. 

  1. Parker dem du ikke synes gavner dig - der er ingen der siger, at du behøver at gemme dem. 
  2. Sæt grænser når andre skaber fortællinger om dig som du ikke bryder dig om ( de taler formentlig ud fra deres eget og HUSK at de jo ved ikke hvordan du har det. Det ved du bedst selv). 
  3. Hav fokus på hvordan du gerne vil have dine nye fortællinger til at se ud fx “Jeg er god til at nå mine mål” eller “Jeg er god til at passe på mig selv”. 
  4. Få de nye fortællinger til at vokse, og brug en lille smule tid hver dag på at foretage dig handlinger, som er i overensstemmelse med dine nye fortællinger. Du viser dermed dig selv, at du tror på dine nye fortællinger.  

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.