Kan man aflære jalousi? - Bekæmp det grønøjede monster

Skrevet d. 24-11-2020 19:56:39 af Barbara Muschinsky - Sexolog, Parterapeut, Mentor, Coach

Vi kender næsten alle sammen følelsen af jalousi, og det er en forfærdelig følelse at bære rundt på! Der er en grund til at jalousi bliver kaldt det grønøjede monster.


Jalousi kan have mange følger - drab begået på baggrund af jalousi har sin helt egen kategori inde for retssystemet.


Ikke så mærkeligt at mange helt undgår at tale om jalousi, det er noget af en varm kartoffel. Jalousi er forbundet med meget frygt og skam, og er årsag til mange konflikter og mange skilsmisser. Mange er så bange for deres egen eller andres jalousi at de hellere forlader en partner end at tage snakken om den.


Men er jalousi bare en uundgåelig del af at være menneske? Både ja og nej.

Jalousi kan ramme alle og jeg er næsten sikker på alle har oplevet det på et eller andet tidspunkt i deres liv. Mange kan forklare meget detaljeret hvad et andet menneske gjorde for at vække denne følelse i dem, men de færreste ved hvad de selv kan gøre for at slippe af med deres jalousi.


Vi bebrejder andre at de trykker på vores knapper, men er ikke bevidste om at vi har rakt dem hele fjernbetjeningen.


Jalousi er en mangearmet blæksprutte og den kan have mange årsager; Den kan dukke op fordi lillesøster fik mere opmærksomhed af mor, fordi kollegaen fik den forfremmelse vi selv havde ønsket os, eller fordi vores bedste veninde scorede Ronnie fra 10. klasse, som vi selv havde været hemmeligt forelsket i siden hytteturen.


Ofte bliver vi jaloux på en partner, fordi vi bliver usikre og er bange for at blive forladt. Andre gange er det fordi vi føler os oversete eller ensomme.

Ofte er jalousi et udtryk for et usagt behov. Det er derfor vigtigt at kigge indad når vi er jaloux, i stedet for at pege på den anden og sige; “Se hvad du fik mig til at føle”


Hvis vi f.eks. savner opmærksomhed fra partneren, kan vi tage ansvar for følelsen ved at gå ind i den, se det udækkede behov der ligger bag, og evt. fortælle vores partner hvad vi har brug for.

Man kan sige; “Jeg ved godt du har travlt, men jeg føler mig ikke set i øjeblikket, og det gør mig ked af det. Jeg savner dig! skal vi ikke tage en dag sammen snart, kun dig og mig?”


Det kræver selvfølgelig en vis følelsesmæssig modenhed at indrømme usikkerhed, ensomhed og et behov for nærvær i en og samme sætning, men det er langt at foretrække frem for konflikter og manipulation, som nogle mennesker bruger som alternativ til at sige deres behov højt.


Hvis det handler om usikkerhed og utilstrækkelighedsfølelse kan vi kigge på vores fortid undersøge hvor den utilstrækkelighed kommer fra. Blev vi altid sammenlignet med andre?

Blev kærlighed og opmærksomhed engang i vores fortid kun givet til dem der var de dygtigste, klogeste eller smukkeste? Og vækker det en sorgfølelse i os?

Når vi indrømmer den følelse af sorg eller usikkerhed der ligger dybt i os, tager vi samtidig magten over vores følelser tilbage.


Manges jalousi handler også om den antagelse at et eksklusivt, monogamt parforhold eliminerer enhver tiltrækning på andre mennesker og at enhver tiltrækning uden for forholdet betyder at man ikke elsker sin partner. Denne noget firkantede, sort/hvid tænkning, som de fleste af os er blevet præsenteret for, er noget af det mest ødelæggende og kontraproduktive for et tillidsfuldt og sundt forhold.

I nogen kulturer er jalousi endda et bevis på kærlighed.


Erkendelsen af at tiltrækning er en naturlig del af at være menneske kan løsne op for det gensidige dobbelt kvælertag vi kan tage på hinanden i kærlighedens navn. Hvad der er er afgørende er hvordan vi handler eller ikke handler på den tiltrækning. Opbygning af tillid kræver åben kommunikation.


Vi er også mere sårbare for at føle jalousi hvis vi lægger al ansvar på vores partner for at dække alle vores behov, og dermed isolerer os i parforholdet. Det skaber større fleksibilitet og frihed hvis vi har en hel gruppe af mennesker der kan give os følelsesmæssig støtte, kammeratskab og et fællesskab at læne sig op af.

En del af bearbejdelsen af jalousien kan handle om at åbne for flere tætte relationer i vores liv, hvor vi kan få dækket vores følelsesmæssige behov.


En stor del af kampen med jalousien handler også om at gøre os fri af den skyld og skam der følger med. Alle mennesker har behov og alle har ting der gør dem usikre. Hvad der er afgørende er, hvordan vi vælger at takle de følelser.

Har du lyst til at høre mere, eller få hjælp til at bearbejde jalousi? Book mig til en privat terapi session.

Fortsat dejlig uge.

Barbara 


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.