Jalousi i parforhold

Skrevet d. 5-5-2021 13:18:32 af Pas Paladino - Coach, Mentor, Datingcoach, Mentaltræner, Kærlighedscoach, Parcoach, Enneagram coach, Parterapeut, Sexolog

Jalousi i parforhold   


Når den ene i et parforhold er jaloux, kan det få kærligheden til at falme og den gnist og tiltrækning der engang var, forsvinder. Personen der er den jaloux vil ofte i partnerens øjne føles streng, kontrollerende og ”needy”. Og personen der er partner til den jaloux vil ofte i partnerens øjne føles hensynsløs, ubetænksom og ondsindet. Du har måske oplevet at det der har været normalt i jeres forhold, eksempelvis venner af det andet køn, fester, mobil vaner eller andet, pludselig bliver forkertgjort og opfattet som signaler på at ”der er ugler i mosen” og at du føler dig presset til at ændre dig og din adfærd, hvilket til sidst resultere i at du ikke kan kende dig selv.


Hvis du er den jaloux.

Som personen der er jaloux er det vigtigt at tage ansvar for dine følelser. Ja, det er dine følelser, og det er dig der har problemet, altså er det også dig der skal forholde dig til dem og hvis de skal arbejdes med, ja, så er det altså også dig der skal gøre det, enten alene, med din partner eller alene/med din partner sammen med en parterapeut. Der ligger noget til grund for din jalousi og du kan gøre to ting for ikke at mærke jalousien. Enten kan du løse grunden til din jalousi og få din partner til at føle sig fri og elsket af dig igen. Dette vil gøre at sandsynligheden for at i bliver sammen på lang sigt er større. Du kan også vælge at prøve at begrænse din partner, så du derved ikke mærker følelserne af jalousi. Dette vil medføre at din partner med tiden vil føle sig begrænset, kontrolleret og ”kvalt”. Dette vil øge sandsynligheden for at din partner forlader dig, da det før eller siden vil gå op for din partner at han/hun ikke vil leve på denne begrænsende måde. Der ligger et arbejde, enten alene med din partner, eller med/uden partner sammen med en parterapeut, i at finde frem til hvordan du kan komme fri af jalousiens klør. Måske er der noget du længes efter fra din partner, måske er der noget du har brug for at arbejde med indeni dig eller noget helt tredje. Men én ting er sikkert, hvis ikke du får arbejdet med det, så vil det formentligt ikke forsvinde og skulle din partner gå fra dig, vil din jalousi dukke op igen næste gang du kommer i et forhold.


Hvis du er partner til den der er jaloux.

Ofte sker der det, at den jaloux person anklager den anden for at være et forfærdeligt menneske, når nu han/hun ikke vil indrette sit liv på en sådan måde at den jaloux person ikke mærker de følelser, som er forbundet med jalousien. Problemet er bare det, at hvis du begynder at gå på kompromis på en sådan måde, at du ikke længere er i overensstemmelse af dine værdier og hvad du synes er rimeligt, så gør du dig selv og din partner en bjørnetjeneste ved at give efter. Det er nemlig ofte en glidebane og snart må du mindre og mindre, og det bliver svært for dig at skelne mellem hvad der er normalt og hvad der er for meget kontrol. Det svarer til at du giver alkoholikeren en øl. Du muliggør fortsættelsen af et uhensigtsmæssigt mønster ved at gå med til ”regler” der ikke føles rigtige for dig.


Mvh

Pasquale Paldino,

Kærlighedscoach, sexolog & parterapeut

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.