Hvor ofte er du nærværende i det du er igang med?

Skrevet d. 22-4-2020 12:40:41 af Marie Hyltén-Cavallius - Coach, Stresscoach, Mentaltræner, Mentor, Stressterapeut, Terapeut, Business coach, MBSR mindfulness instruktør, Metakognitiv terapeut

Har du prøvet at bevæge dig mekanisk og vanestyret igennem en dag - på autopilot uden at være særlig opmærksom på det der foregår?


Givetvis... det har de fleste! Vi børster tænder, hælder vand på kaffekanden, spiser og bevæger os fra sted til sted, alt imens tankerne er et heeeelt andet sted. I mindfulness kaldes netop det for PASSIV OPMÆRKSOMHED. Vi er i vores ”gøren” i stedet for ”væren”. Jo mere vi er styret af vores passive opmærksomhed, des mere skruer vi ned for vores sanseapparat og mister evnen til at være aktivt tilstede og opleve nærvær.


Det er selvfølgelig godt, at vi har vores autopiloter og ikke skal genopfinde, hvordan vi laver vores kaffe hver morgen. Ingen tvivl om det! Uden dem, ville dagen blive meget lang og tilværelsen pænt anstrengende generelt. MEN, hvis vi udelukkende bevæger os i passiv opmærksomhed, kan vi ende et sted, hvor vi mister balancen på ydersiden af vores eget liv uden at tage aktivt del i det. Det bliver en slags zoombieagtig dvaletilstand, hvor vores følelsesspekter aldrig rigtig rammes af noget. Når vi er der, kan det være svært at mærke noget som helst og mindst af alt sig selv. Mindfulness træner evnen til at være vågen og tilstede, når vi bevæger os gennem dagen.


”Aktiv opmærksomhed” er som en muskel - den skal trænes for at blive stærk!

 Aktiv opmærksomhed kan trænes på mange forskellige måder. Det vigtigste er at komme ind i en regelmæssighed, da det at være bevidst opmærksom kræver vedholdende træning ligesom en muskel.


Generelt kommer den aktive opmærksomhed i spil, når vi skruer ned for tempoet og oplever det vi står overfor, som var det første gang. Det kan være på en gåtur, hvor du øver dig i at gå ganske ganske langsomt... en fod foran det andet, som om du skulle lære at gå på ny. Hvad lægger du mærke til undervejs - Hvad hører, ser, lugter og mærker du? Øv dig i at lade alle sanser stå på hvid gab. Det kan også være at sætte dig ned tre minutter på en stol og tune ind på din vejrtrækning. Hvor i kroppen mærker du din vejrtrækning og hvad sker der, hvis du forlænger åndedragende en smule? Hvordan fornemmes det i kroppen? Det er ganske små og enkle manøvrer, som vi nok allesammen kender, men glemmer, når vi har travlt eller er overvældet af tanker og bekymringer. Lige nu er vi i en krise. Det er noget vi ikke har oplevet før, som tvinger os til at opleve verden med en nybegynders sind. Hvad kan du lære af det? Hvad lægger du mærke til?

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.