Fif til jævnlig mindulness-træning

Skrevet d. 18-1-2021 18:42:34 af Ulla Vestergaard - Psykoterapeut, Mindfulness instruktør, Mentaltræner, Terapeut, Coach, Mentor, Stresscoach, Traumeterapeut, Stressterapeut

Af Ulla Vestergaard d. 18.1.2021, stifter og indehaver af Mindfulness Aalborg. Certificeret mindfulness-instruktør med afsæt i en 3-årig uddannelse, integral stress- og traumeterapeut, socialrådgiver, certificeret coach, underviser og forfatter.

Fif til jævnlig mindfulness-træning:

4 skridt til mere ro og sikkerhed med mindfulness-træning. Mindre usikkerhed, uro og tristhed


For mange er bekymring, tvivl, usikkerhed, stress og tristhed en velkendt del af tilværelsen, som følger dem i livet: Har jeg valgt den rigtige partner? Finder jeg nogensinde en partner? Mister jeg mit job? Skal jeg skifte job eller uddannelse? Bliver en af mine nærmeste eller jeg selv ramt af corona eller andre sygdomme? Får mine børn følger efter en periode med corona? Hvornår bliver tingene mere normale igen? Jeg keder mig og savner en normal hverdag.


For mange dræner og udmatter svære og negative tanker og følelser, hvis de konstant kører i sindet. Mange af os har ekstra god tid til at tænke og spekulere nu, hvor vi arbejder eller studerer hjemmefra og måske har mindre mulighed for at blive afledt end vi plejer. Det kan gå udover livsglæden, trivslen overskuddet, søvnen og relationerne til andre. Når mange af os i 2020 har været påvirket på forskellig vis af corona og fortsat i 2021 er eller vil være påvirket, kan det gå endnu mere udover trivslen og det mentale helbred bliver udfordret. Mange er eller bliver ramt af stress, angst, tristhed eller andre psykiske udfordringer. Økonomiske problemer. Familieproblemer. Svære følelser som: Ensomhed, vrede og flere konflikter i familien. Sygdom. Fyringer. Konkurs. Ekstra pres og stress på arbejdet. Dårlig søvn. Mange oplever at arbejdsliv eller studieliv påvirker fritidslivet og det fritidsliv man plejede at lave, er ikke længere en mulighed. Næsten alt foregår indenfor hjemmets 4 vægge. Mange forsøger fx at fjerne usikkerheden ved at tænke positivt om fremtiden. Det bliver snart bedre. Snart bliver alting normalt igen. Mange bliver dog ramt af skuffelse, bekymringer og frustration, når det ikke sker og vi igen bliver ramt af fx nedlukning eller nye problemstillinger opstår.


Træn mindfulness. Det er ikke hokus pokus eller en ny trend, som er oppe i tiden men mindfulness virker og mennesker har brugt strategien igennem flere tusinde år – også i meget svære livssituationer. Evnen til at være i nuet er en modgift til bekymringer og grublerier og er gavnligt for vores mentale sundhed og helbred. Lær det nu, hvor du har tiden til det og vær bedre rustet også fremover til at gå svære ting igennem.


Træn mindfulness øvelser, hvis du fx har mange bekymringer og trænger til et pusterum, hvor du lader dig selv op. Både til gavn for dig selv og dem omkring dig. Du kan følge disse 4 råd, som hjælper dig til at få mindfulness træning:

1) Beslut dig for et fast sted, hvor du træner og hvis muligt gerne et forholdsvist uforstyrret sted. Stil gerne en stol et bestemt sted, så du bliver mindet om at træne mindfulness. Vælg gerne et fast tidspunkt på dagen.

2) Lyt gerne til guidede mindfulness-lydfiler til en start. Vælg mindfulness-øvelser, der for dig er nemmest at træne og en længde der passer til dig.

3) Enten inden eller efter, at du har trænet mindfulness, kan det være en god ide at gøre noget med fysisk med kroppen fx fysisk træning, løbe, gå eller mindful yoga. Det modvirker stress, angst, tristhed og er sundt for krop og sind.

4) Hvis det er svært at få trænet mindfulness i din hverdag vælg et individuelt forløb eller kursus ved en certificeret mindfulness-instruktør. Her får du også anbefalinger til skræddersyede konkrete mindfulness-øvelser og indtalte mindfulness-lydfiler, du kan bruge derhjemme.

Held og lykke med træningen.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.