Angst

Skrevet d. 19-9-2019 16:12:07 af Maja Bejer - Psykoterapeut, Mentor, Terapeut

Alle former for angst har det tilfælles, at du oplever en række fysiske symptomer, det der adskiller angst-formerne, er baggrunden for at de opstår.  De mest almindelige fysiske symptomer er hjertebanken, koldsved, svedige håndflader, rysten, klump i halsen, trykken for brystet, svimmelhed, kvælningsfornemmelse, uvirkelighedsfølelse, mundtørhed med mere. 

Angstsymptomerne er ikke farlige, men det er meget ubehageligt at opleve og ange frygter at de lider af en alvorlig sygdom. Er du i tvivl om de fysiske symptomer skyldes angst eller noget andet, så er det selvfølgelig vigtigt at du taler medd din læge om det. 

Panikangst

Panikangst opstår spontant, pludselig og uden at være knyttet til en bestemt situation. Panikangst kommer pludseligt og udvikler sig i løbet af få minutter. Et panikangstanfald er en meget voldsom oplevelse og de fleste vil gøre alt for at undgå at det opstår igen. Mange tror det er farligt og at deres krop ikke kan klare det og frygter derfor for deres liv. 

Agorafobi

Nogle udvikler agorafobi i forbindelse med panikangst. Agorafobi kendetegnes ved angst for at færdes uden for trygge rammer af frygt for at få et panikangstanfald. Agorafobi er knyttet til bestemte situationer som enten er offentlige steder såsom bus, tog og metro. Menneskemængder, hvor der er mange mennesker på et sted som f.eks. trængsel eller kø. Når du er alene eller hvis du skal bevæge dig uden for dit hjem. 

Social fobi

Ved social fobi opleves frygt og utilpashed i forbindelse med at være midtpunkt eller tiltrække opmærksomhed i sociale sammenhænge eller frygt for at opføre sig pinligt, upassende eller forkert. Udover de klassiske angstsymptomer som er beskrevet øverst, medfølger enten rødmen, frygt for at kaste op eller afførings- eller vandladningstrang eller frygt herfor. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.