Elefanten i rummet?

Skrevet d. 25-5-2021 08:17:42 af Vibeke Colstrup - Psykoterapeut, Sexolog, Parterapeut, Gestaltterapeut

Nogle gange er det som om der er en kæmpe "elefant" i rummet  der tager al opmærksomhed væk for det egentlige.
Kender du det?


"Elefanten" kan være negative tanker, en opfattelse af noget som bliver sagt og som ikke er ment på den måde, som du forstod det. 

"Elefanten" i rummet kan komme til at fylde det hele, og du kan glemme alt andet omkring dig. Alle dine tanker og følelser er rettet mod det.

Prøv at tage dine hænder op til øjnene og lad dine hænder skygge for siderne. Du kan kun se lige frem nu. Det som ellers er omkring dig er væk!

Der er en masse nuancer som forsvinder. Dit syn bliver til tunnelsyn. Dine negative tanker tager dig og kommer til at styrer din adfærd. Dine følelser bliver negativladet og din krop mærkes måske anspændt. 

Her kan man tale om at tanker, følelser, kropslige fornemmelser og adfærd bliver styret af noget andet end dig. Det kan være angst, negativ selvopfattelse eller en oplevelse som du kender fra noget andet som sætter gang i et forsvar i dit nervesystem.


Forsvaret fra dit nervesystem sker først i din hjerne, og får den til at reagere med at sende signalstoffer afsted. De rejser dit nervesystem og du kan reagere med kamp,flugt eller ligge død. Det er helt grundlæggende for os mennesker når vi på den ene eller anden måde føler os truet. Den reaktion kan ligge langt tilbage i dit nervesystem og er blevet lagret som en oplevelse hvor du har følt det negativt. Det er ikke sikkert at den kodning til din hjerne og dit nervesystem nødvendigvis er hensigtsmæssig i dit liv nu. 


Kodningen kan måske standse dig i at gøre ting eller leve dit liv som du gerne vil.

Det er den som jeg kalder "elefanten" i rummet. Opfattelsen af den kan ændres ved terapi og ved at få et andet fokus end det du har nu, fordi du kan skabe dig nye erfaringer ved at ændre din adfærd, dine tanker og dermed også dine følelser og kropslige fornemmelser.


Det kræver din motivation for at det kan ske. Du skal ville noget andet med dig, enten generelt i dit liv eller måske i dit parforhold eller dine relationer. Du skal aktivt ville tage ansvar for dine relationer og hvordan du handler i dit liv. Du kan få indflydelse på hvordan dit liv skal leves og opleves for dig.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.