Ud af det følelsesmæssige arbejde i terapien opstår nye samtaler og erfaringer - som skab

Skrevet d. 9-12-2020 19:00:45 af Mette Ørum - Psykoterapeut, Kropsterapeut, Parterapeut

Følelser er vores livsnerve, og det der giver livet farve og kraft – og hjælper os med at navigere.

Følelser er vores kompas, der fortæller os, hvad der betyder noget, hvad vi har behov for, og hvem vi er.

Følelser gør os i stand til at være i kontakt med hinanden, og hinandens indre liv. Det knytter os til hinanden, og gør at vi føler os betydningsfylde og værdifulde.

At vise vores følelser betyder, at vi gør os sårbare og åbner os. Vi kan have mange forskellige erfaringer med at vise vores følelser. F.eks. at de er forkerte, som når vi bliver mødt af, at det skal du da ikke være ked af, eller det er der ingen grund til at være sur over, eller slap nu lige lidt af. Du kender sikkert mange flere eksempler.

Det kan også være situationer, hvor du ikke forstår din egne reaktioner, og slår dig selv oven i hovedet med, at det ikke giver mening, at du reagerede som du gjorde, og måske skammer dig over dine følelser. Men følelser kan ikke være forkerte, for de er en del af dig og dit indre liv. Ligesom følelser ikke er ulogiske, de giver perfekt mening, hvis du forstår sammenhængen.

Men hvad er det så der holder os tilbage med at vise vores følelser og sårbarhed? - dårlige erfaringer med at vise følelser og sårbarhed, der har fået os til at holde os tilbage for at beskytte os selv. - travlhed og pres, som ikke levner tid til, at vi giver os selv og vores indre liv opmærksom og omsorg.  - hvis vi er i relationer og miljøer, hvor der ikke er plads til følelser og sårbarhed. 

Du tænker måske på situationer hvor dine følelser er løbet af med dig, hvor du har handlet på en måde som du har fortrudt eller ikke har været god for dig – som du synes har været helt forkert. Og naturligvis er der uhensigtsmæssige måder at håndtere sine følelser på, hvor du handler mere impulsivt eller reaktivt i et forsøg på at beskytte dig selv.

Det kan være en hjælp at lære sit indre følelsesliv og reaktionsmønstre bedre at kende - og finde veje til at drage omsorg for dit indre liv, så det kan blive det kompas, du kan navigere efter.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.