STRESS; Start stille og selv...

Skrevet d. 15-10-2019 09:35:13 af Christin Walter - Coach, Mentor, Parterapeut, Stressterapeut, Søvnterapeut, Stresscoach, Sexolog, Familieterapeut/-rådgiver, Bio-neurofeedback behandler


...med at reducere dit stress respons og observer om dit liv ikke bliver mere stressfrit.


  1. Meditation
  2. Motion
  3. Reducerer koffein
  4. Få hvile nok
  5. Kost


 Ad. 1: Mange psykologer og naturvidenskabelige læger anbefaler meditation som en måde at reducere stress på. For når vi er i stand til at meditere føler vi os efter forfriskede og mere opmærksomme. Dog kan MEGET stress ramte opleve det som tæt på umuligt at meditere. Her kan det være bedre bare at starte med åndedrætsøvelser fx dybdeåndedrættet ind på 3 hold på 12 og ud på 6 eller den balanceret vejrtrækning ind på 6 og ud på 6 (er det for mange sekunder startes med et lavere tal og over tid er det muligt at nå 6/6).


Ad 2: Alle ved, at de skal udøve mere, men ved de hvorfor? Du har muligvis hørt om endorfiner; de udskilles bl.a. under træning og giver dig ”løberens sus”. Det er videnskabeligt dokumenteret at processen er mere kompliceret end det. Regelmæssig motion hjælper med at reducere produktionen af stresshormoner, såsom kortisol og neurotransmittere, som udskilles understress responset. Så motion hjælper med at reducere den skade, som langvarig stress kan have på kroppen. Dertil reducerer motion depression, sænker angst, hjælper folk med bedre søvn – det er alt sammen neurologisk og hormonelt benefit. Da ved træning, stimuleres kroppens systemer; det kardiovaskulære, muskulære, nervesystemet, hormonsystemet, immunsystemet osv; og de kommunikere tættere end normalt. En træning gør således kroppen mere effektiv og forbedrer kroppens evne til at reagere på stress. (modstandsdygtigheden øges!!)


OBS: kan dog også gøres FOR MEGET!! (sygeligt = ortoreksi)


3) En simpel en. Reducere koffein. Det gælder sig både i kaffe, te og cola, som på mange arbejdspladser i dag er brændstoffet. Men det har også sine ulemper; de står bare ikke på pakningen. Men koffein kan gøre dig mere ængstelig og/eller forstyrre din søvn. Dertil øger det produktionen af stresshormoner og forhøjet blodtryk; dette både under hvile og når du er reelt stresset. For at undgå abstinenser af koffeinen såsom hovedpine, så trap langsomt ned og undgå at gå helt kold. (kilde: Duke universitet)


Men hvad med chokolade? (kilde Nestle) Spiser du små mængder mørk chokolade (40 gram) kan det hjælpe det metaboliske respons hos stressede mennesker.


4) Få hvile nok

Hvile er kroppens naturlige middel til at opløse stress og træthed. Når vi hviler føler vi os roligere og i bedre stand til at håndtere de problemer der opstår. Ifølge forskning er bevist, at mindre og dårlig søvn er lig dårlig ydeevne og sløvhed i løbet af dagen. Et ex. er mangler du kun 1,5 times søvn i en nat kan opmærksomheden for mindskes med ca 33%.


For at hjælpe dig til at sove bedre, så undgår intens aktivitet lige inden sengetid; som fx at arbejde, se en voldelig film eller drikke kaffe. Spis lettere om aftenen og få motion nok i løbet af dagen – og så er du klar til at gå i seng.


5)Kost

En sund og af balanceret kost med masser af frisk frugt og grøntsager holder stress for døren. Fødevare indeholdende vitaminer som B-kompleks, c, E og mineraler som zink og selen hjælper med at reducere stress i henhold til forskning. Undgå dåse eller forarbejdede fødevarer, der ofte indeholder skadelige kemikalier. Reducerer raffinerede kulhydrater og sukker, fordi de får blodsukkeret til at stige og derefter falde hurtigt, hvilket fører til en følelse af at blive drænet. Samt lyst til mere og flere hurtigt virkende kulhydrater. Komplekse kulhydrater, som fuldkorns hvede og brun ris, holder blodsukkeret stabilt og øger serotonin, en neurotransmitter; et hormon, som har en afslappende virkning.


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.