Når dårligt parforhold er forklædt som stress

Skrevet d. 10-8-2021 09:47:38 af Liv Johns - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Stressterapeut, Coach, Terapeut

Det er sket en del gange, at mennesker, der stress sygemelder sig fra job, bliver overrasket over at erkende, at det mere omhandler et dårligt forhold. Tankevækkende. Uoverskueligt.

Du synes din virkelighed er stressende, genkender måske...

 • Din partner kritiserer dig altid eller giver uopfordrede forslag til, hvad du skal forbedre
 • Han nægter at tage ansvar for deres handlinger og bebrejder dig, når de skader dine følelser
 • Din partner lukker ned, når du prøver at diskutere noget vigtigt med dem

Tankevækkende.

Tankevækkende alligevel… at det har så stor betydning, at du tror det skyldes stress på jobbet. At du er nødt til at se i øjnene, at kommunikationen er så elendig. 

For nogen åbner det for frygt, virkelig at tage fat på kommunikationen. Fordi: Tør du være så åben og ærlig? Det er uvant. Hvem er jeg så?

Vælge opgivelse eller håb?

Andre tanker er… Vil det løse noget? Vi har været her før. Relationen føles så kompliceret, og nu har det givet stress. Omvendt. Hvor vil det være en lettelse, at du har et godt forhold igen. Faktum er, at ofte skal der ikke så meget til.

Hvad er stress egentlig?

Stress er forårsaget af ’noget’ der aktiverer uro i os. Dette kan være at have et konstant dilemma hængende over hovedet. I forholdet kan de se sådan ud…

 • "Min partner kritiserer mig altid. På den anden side. Han er også sød mod mig
 • "Hun giver altid mig skylden. På den anden side. Jeg ved, at jeg gør det så godt jeg kan. Hmmm… har jeg også noget af skylden?
 • "Vi får ikke løst noget, når han lukker af. På den anden side. Er jeg for krævende?

Fra dilemma til ro

Frem for at gå rundt med uløselige spørgsmål, som et dilemma ofte er, arbejd i stedet på at få det løst. Ved at lytte til den. Tag fat i frustrationen. Fortæl fx din partner: ”Jeg føler mig utilstrækkelig, når jeg bliver kritiseret. Jeg har brug for din imødekommenhed, at blive spurgt om min udfordring.”

Du kan bruge denne model...

Afklar om din partner også vil have forholdet til at ændre sig. Hvis i er parate til at tage ansvar for egen del, kan i også skabe et nyt og bedre forhold.

Kommunikation er nøglen

Kommunikation er nøglen til at håndtere toksicitet. Start med en åben og ærlig samtale, hvor i begge dele, hvordan i har det med forholdet.' Enkel teknik For at kalibrere dine følelser, prøv denne enkle øvelse. Vurder hvert af følgende elementer i dit forhold fra 1 til 10, og få din partner til at gøre det samme:

 • meddelelse
 • forbindelse
 • forpligtelse
 • sjovt
 • vækst
 • tillid

Fra anklager til samarbejde

Del dine scores og tal gennem ligheder og forskelle. Tal om dine følelser, og fjern skylden ved at sige' jeg føler ' Undgå at sige ' det gør du ikke '.

Gør det nemt

Bliv enige om, det ene skridt, som I begge vil tage, den uge, for at forbedre én prioritet. ' Hvis din partner nægter at arbejde på forholdet? 'Hvis din partner ikke vil engagere sig, har du fået klar besked. Det er tid til at vælge, hvilket forhold du vil være i.

P.S. God fornøjelse. Jeg ved ikke noget bedre end når vi holder fast i kærligheden. Først til dig selv og et godt forhold

Kærligst Liv


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.