Kærlighed og chokoladekage

Skrevet d. 13-11-2020 18:58:17 af Barbara Muschinsky - Sexolog, Parterapeut, Mentor, Coach

Kærlighed og chokoladekage


ALLE kender det der par, hvor vi kigger på dem tænker; ”Alting ser så perfekt ud på overfladen, og de har det hele, men de virker ikke rigtig lykkelige” Men mange af os har også mødt det andet par, hvor vi tænker; ”Det forhold gad jeg virkelig godt have med min partner, de er så autentiske og oprigtigt lykkelige, at man kan mærke det helt ind i sjælen”

Har du nogen sinde tænkt over hvad der lå bag de tanker? Hvad gør, det første par ikke virker rigtig lykkelige, men det andet par gør? Hvad er den der hemmelige ingrediens?


Der er mange uskrevne regler for hvordan man har et "rigtigt" forhold, og ofte måler vi vores succes og selvfølelse på, hvor tæt vi er på at opnå det perfekte, lykkelige forhold, og til det prøver vi at følge en opskrift… Og det lyder jo nemt. Problemet er bare at vi kun er blevet givet én opskrift at følge...


Lad os sige det er en opskrift på chokoladekage. Men jeg er ærlig talt ikke særlig vild med chokoladekage. Jeg synes den er sød og en lille smule kvalm, og jeg kan meget bedre lide spinattærte med ost. Jeg har ikke det fjerneste imod at andre laver chokoladekage og kan lide det, men jeg blev bare altid super skuffet hver gang jeg prøver at følge opskriften og så var der… Mere chokoladekage. Der er sådan set heller ikke en skid i vejen med det pastelfarvede kirkebryllup med 300 gæster og et parcelhus i Rødovre, men det bliver ikke min ting. Og det er kun forkert hvis det er den eneste mulighed.


Vi får serveret så mange ting forklædt som universelle sandheder, og vi lærer dem fra vi er helt små. Vi bliver dagligt bombarderet med film, serier og sociale medier der alle promoverer ideen om den eneste ene, og “De levede lykkeligt til deres dages ende”. De fleste af os har direkte eller indirekte fået at vide vi skal søge efter den eneste ene, at vi skal ønske at være i et traditionelt parforhold, men jeg har lært at der ikke findes et ”one-size-fits-all-parforhold” Når vi så ikke kan få forholdet til at passe ned i den rigtige ramme, skifter mange partneren ud i stedet for at ændre rammen. Derefter går vi igen ud og leder efter den perfekte partner til at passe ned i den samme forkerte ramme.

Hvis kærligheden føles umulig, så er det nok det helt forkerte forhold - Én der er mere rigtig, venter på os derude, for kærlighed skal jo føles nemt. Vi siger alle sammen til hinanden; ”Det er ikke dig der er noget i vejen med, det er ham/hende der er helt forkert på den”. Der er lige så mange der tænker at de ikke kan finde kærligheden, fordi de tror de er håbløse til forhold. Men der er bare noget der ikke går helt op matematisk. Vi kan ikke være så mange der er forkerte, håbløse eller skyldige. Hvad hvis vi bare havde fulgt den forkerte opskrift?


OPSKRIFTEN

Her er mit bud på den opskrift jeg er blevet præsenteret for flest gange gennem mit liv. Den der lærer os at se lange forhold som en succes, og afsluttede forhold som en fiasko.

Vi lærer at der findes en parforholds-stige, som vi skal følge trin for trin. Hvis man starter fra bunden og læser opad, ser den nogenlunde sådan her ud:


- DØR EFTER MIN. 50 ÅR SAMMEN

- BLIVE GAMLE SAMMEN

- BØRN

- ÆGTESKAB

- FLYTTE SAMMEN

- AFTALE OM EKSKLUSIVITET

- SEX

- DATING

- (VENSKAB)?


Og har vi gennemgået stigen med alle trinene udført korrekt, så TILLYKKE! Du har vundet i parforhold! Falder vi ned af stigen bliver det betragtet som en fiasko, og så kan man starte forfra ved bunden af stigen. Derfor kan det for nogen føles mere sikkert at blive på stigen, end at starte forfra, også selvom de er klatret hele vejen op med én, de i bund og grund ikke er lykkelige med.


Hvad hvis det ikke behøvede at være sådan?

Hvad hvis vi tog alle de samfunds-konstruerede regler vi var blevet fodret med fra barns ben og smed dem ud af vinduet? Hvad hvis vi kunne starte forfra med vores egne regler, lavede vores egen opskrift og byggede det forhold op vi drømte om? Hvad hvis vi kunne tale med en partner om, hvad de forskellige trin på stigen betød for os, og om vi overhovedet havde lyst til at tage dem alle sammen? Og i hvilken rækkefølge? Hvad Hvis vi fjernede hele stigen? Er det så stadig et kærlighedsforhold? Ja, hvorfor ikke?


Mange vælger stadig det traditionelle parforhold uden nogensinde at have spurgt sig selv om det egentlig er det de ville. (Og jeg skal igen understrege, at jeg ikke syndes der er noget i vejen med det traditionelle parforhold, så længe det er et bevidst valg)


Vi er hverken tvunget til at leve i det traditionelle forhold eller bryde normen.. men vi er forpligtet til at spørge os selv og en evt. kommende partner hvad vi virkelig ønsker, og derefter vælge det der er mest rigtigt for os. Hvordan skulle vi ellers kunne vælge den rigtige partner og de rigtige rammer?

Måske findes der ikke den eneste ene, men en mulighed for at gå efter det der gør mig lykkelig, fordi jeg har kigget indad og gjort mig klart hvad der er det rigtige for mig.

Men hvorfor bliver det stadig set som en trussel hvis nogen bryder reglerne? Hvorfor har vi stadig så stramme regler for hvad et succesfuld parforhold er, selvom vi ved reglerne kontinuerligt ændrer sig? Hvorfor kæmper vi imod, i stedet for at rumme og fejre mangfoldigheden? Hvorfor insisterer vi på at der skal findes et One-size-fits-all parforhold?

Måske fordi det er nemmere at følge en opskrift end at finde på sin egen. At finde sin egen kan være en lang proces, det er svært og man kan nå at blive brændt en del gange. Men det er hele rejsen værd.


Men min erfaring er, at det lykkelige par er dem der har lavet deres egne opskrifter. I sidste ende tror jeg vi er langt lykkeligere med vores egen uperfekte, let brændte æblekage end noget som helst der kommer færdigt ud af en æske.

Så frem med forklæde og røremaskine. Eksperimenter, leg, smag, vær ærlig og find den opskrift der giver dig mest næring og glæde. Velbekomme og god weekend.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.