I krisetider dukker gamle familiesår op.

Skrevet d. 29-3-2021 14:35:31 af Ida Tangsgaard Jensen - Psykoterapeut, Sandplayterapeut, Mindfulness instruktør, Stressterapeut

I krisetider dukker gamle familiesår op

De sidste måneder har jeg haft flere klienter, hvor coronakrisen, på den ene eller anden måde, har fået gamle familiesår til at komme til overfladen.

Det har f.eks været på grund af isolationen og ensomheden, men også uenighed om, hvilke tiltag corona skulle medføre i familien, eller presset ved at familien hele tiden skulle være sammen.Du kan læse mere om familiesår nedenfor.

Hvordan er det, du bliver udfordret

Jeg har tidligere undret mig over, hvad der sker, når familier pludselig ikke kan holde ud at være i samme stue.

Jeg har oplevet mange familiesår og konflikter i min familie og jeg har af flere omgange valgt at gå i terapi, fordi jeg synes, det var svært. Jeg har dog altid haft lyst til, at være sammen med mine nærmeste.

Så let kan det gå galt

Jeg var derfor overrasket, da jeg for nogle år siden helt uforvarende kom til at sige til en nær relation, at jeg oplevede, han ikke lyttede.

Jeg må indrømme, jeg ikke fik valgt det bedste tidspunkt, at få det sagt på. Havde jeg på forhånd kendt til den reaktion, der kom, havde jeg nok holdt min mund. Han mente slet ikke, vi skulle have kontakt længere og en anden i familien måtte mægle for at reparere på relationen, idet han slet ikke ville tale med mig. En for mig uskyldig bemærkning blev til noget stort.

Tag ansvar for din del af relationen

Jeg kontaktede både en clairvoyant og terapeut for at finde ud at min andel i vores konflikt, og fandt ud af, at jeg havde ramt ind i nogle af hans gamle familiesår, som gjorde, at han i den grad følte sig truet og utryg.

Jeg har virkelig måttet arbejde med mig selv, for at have medfølelse både med ham og mig selv. I dag har vi en ok relation, men den bliver nok aldrig helt det samme igen. J

eg oplever stadig med jævne mellemrum, at nogle rammer i mine gamle sår, men jeg bevidst om, hvad der sker, og bruger meditation til at blive helt klar og give slip på det gamle. Nogle gange må jeg søge hjælp fra en lærer eller terapeut, for at slippe de gamle tanker og følelser.

Hvad er familiesår

Jeg tror godt, jeg kan sige, at også du, på tidspunkter i dit liv, er blevet såret, skuffet, følt at tingene var uretfærdige, eller være frustreret over nogle af dine kæres reaktioner og væremåder.

Her kan grunden til dine følelser være, at du tidligere har oplevet noget lignende. Som barn er du tvunget til at være med det sker, og det kan være svært at sige fra. Du tilpasser dig og gemmer det ubehagelige væk, fordi du har brug for at være en del af fællesskabet og gerne vil have anerkendelse.

Hvordan påvirker de gamle sår dig i dag

Hvis så senere i livet gør nogen gør noget, som minder dig om det tidligere skete, kan det være, som at få en kæmpe mavepuster og du oplever, at det er den andens skyld.

I virkeligheden reagerer du ikke altid på den anden, men på nogle af de gamle sår, der ligger og lurer under overfladen.

Når det sker, kan du have brug for at lære at sige fra, og give slip på gamle følelser og oplevelser.

Gevinsten ved at arbejde med dine gamle sår

Gevinsten ved at arbejde med det er, at du lærer en masse om dig selv og dine reaktioner og du bliver bedre til at håndtere fremtidige konflikter.

Med tiden bliver du ligeledes mere medfølende og kærlig både over for dig selv og andre. Du får mere glæde ind i dit liv. Da 95% af alle vores dine reaktioner og sår er ubeviste, kan du have svært selv at få øje, på disse.

Har du nogle familiesår, kan jeg hjælpe dig.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.