Følelser er hvad de er....

Skrevet d. 11-4-2021 12:53:48 af Vibeke Colstrup - Psykoterapeut, Sexolog, Parterapeut, Gestaltterapeut

"I sine følelsers vold". Det udtryk hører jeg ofte sagt i almindelighed og forleden i en sammenhæng i tv.
Og der er noget ved det udtryk, som sætter noget i gang inden i mig.

Men hvad vil det sige at være i sine følelsers vold -og kan man være i vold med sine følelser?!


Følelser er svære at styre, de er jo som de er. Klart kan de læres at regulere og det lærer de fleste af os i vores opvækst af enten vores forældre eller andre nære personer omkring os.

Følelser etableres i vores indre og bliver et kompas for vores væren i verden.
Uanset hvilken følelse vi oplever så er det en reel følelse. Om følelsen skal udleves eller leves er en anden sag.

Når vi vokser op lærer vi ved at se på vores mor eller far de første år af vores liv at afkode deres mimik, stemmeleje, ord og handlinger, og derved dannes følelser i vores indre gennem relationer.
Det lagres i vores hjerne som både en psykologisk og neurologisk - vores psykiske nervesystem - funktion og det aktiveres i mødet med andre mennesker.
Det bliver vores kompas for at orientere os i forhold til andre og i verden.


Det er i relationer vi møder det at være i vores "følelsers vold".
Hvad betyder det at være i vores "følelsers vold"? Jeg vil vælge at tolke det som at vi overmandes af de følelser, som opstår i os, og derved aktiveres et selvforsvar for at beskytte os selv, hvilket kan resultere i at det bliver svært at regulere følelsen eller følelserne som er opstået.

Det at regulerer følelserne er hensigtsmæssigt, i forhold til hvis vi lod vores ønsker, behov og følelser får frit afløb altid, ville det skabe kaos omkring os i relation til hinanden som mennesker. Hvis vi alle gjorde og sagde lige som vi følte hele tiden, ville det blive uden hensyntagen til andre.
Derfor er det at regulere følelser hensigtsmæssigt i forhold til vores interaktion med vores omgivelser og andre mennesker.
Reguleringen skaber også resilliens - evnen til at tilpasse sig og klare sig ved modstand.

Et eksempel kan være at du som lille barn meget gerne vil have en is og du er i kiosken med mormor efter en liter mælk, men mormor siger nej til isen, fordi i skal hjem at spise aftensmad.
Din reaktion er frustration, fordi det lille barn går efter at få sit ønske opfyldt, men det kan bare ikke altid lade sig gøre i den "virkelige" verden, når man er vokset op.
Hvis vi ikke lærer den regulering som små, kan det blive svært at møde modstand senere i sit liv - manglende evne til at klare modstand.

Det er der vi kan opleve at være i "følelsernes vold".

Vi kan som mennesker også opleve at være overregulerede i vores følelser og behov, således at vi ikke må have de følelser vi nu en gang har.
Det kan skabe et voldsomt tryk indeni følelsesmæssigt og der kan blive andre måder at forholde sig til sine følelser når de ikke må vises.

Måden kan være selvskade, eller fylde sig med mad eller alkohol. Dyrke sport overdrevnt for at få afløb for følelser som ikke kan rummes fordi de ikke har været tilladte.

Balancen i at lærer at regulere sine følelser er at må give udtryk for sine følelser, blive mødt og alligevel ikke nødvendigvis få opfyldt sin følelse eller behov.
Det at lærer at uanset hvad er følelsen eller behovet er, da er det helt okay at have det sådan som man nu har.
Det at blive rummet og mødt - at der ikke findes rigtig og forkert men at følelser er forskellige afhængige af  hvem vi er og hvad vi oplever i en given situation.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.