Hvem har fjernbetjeningen til dit humør?

Skrevet d. 16-12-2019 10:33:25 af Lone Lyngbye - Coach, Mentor

Forleden var jeg ude på en virksomhed og holde en workshop om forandringer og bekymringer. Ansvar for eget humør var også på dagsordenen. Midt i workshoppen kom jeg til at reflektere over min egen måde at formulere et spørgsmål på.


Nemlig: Hvem har taget fjernbetjeningen til dit humør? Jeg skyndte mig at omformulere spørgsmålet til: Hvem har du givet fjernbetjeningen til dit humør?


Og hvorfor nu det?

Jo, det er måske flueknepperi. Men eftersom min pointe med denne snak netop var, at det er os selv der suverænt bestemmer over vores humør, giver det ikke mening at sige, at nogen har taget fjernbetjeningen til dit humør.


Det kan faktisk ikke lade sig gøre.


Til gengæld er det muligt at give fjernbetjeningen til andre. Og det er der mange, der gør hver eneste dag. Jeg har selv været super god til det.


Når jeg arbejder med dette emne, er jeg inspireret af Viktor Frankl. For dem som ikke kender hans historie, så var Viktor Frankl jøde og var i koncentrationslejr under 2. verdenskrig.


Han formåede under sit ophold i lejren at finde frem til det, han senere kaldte ”den sidste menneskelige frihed”.


Meget kort fortalt handler det om, at vi mellem påvirkning og reaktion har vores egen frihed til at vælge. Uanset hvad andre påvirker os med, så bestemmer vi selv, hvordan vores reaktion skal være.


Dit humør er dit eget ansvar

Så min pointe her omkring det med fjernbetjeningen til dit humør er altså – Andre kan ikke tage fjernbetjeningen til dit humør. Men du kan selv give den til andre.


Det er der desværre mange af os som gør en gang imellem – jeg har i hvert fald tidligere været rigtig god til at forære min fjernbetjening væk ?.


Det gode her er, at når du selv kan give den, så bestemmer du også selv 100%, hvornår du vil tage den tilbage.


Hvem har din fjernbetjening?

Spørg dig selv – hvem har fjernbetjeningen til dit humør? Og hvis det ikke er dig selv – hvornår vil du så tage den tilbage? Måske bliver det den bedste julegave til dig selv i år.


Har du brug for hjælp til at gøre tingene lettere for dig selv, vil jeg meget gerne hjælpe. 


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.