Skrevet d. 5-11-2019 11:54:15 af Lotte Kornum Aagaard - Psykoterapeut MPF, Mindfulness instruktør
Måske kender du fornemmelsen af at ligge i sengen og du kan bare ikke falde i søvn?
Eller måske vågner du kl. 3 efter nogle timers søvn og er pludselig lysvågen?
Tankerne begynder at køre i hovedet på dig - måske bekymringer om at du ikke kan sove og så er du ikke frisk til i morgen, hvor du skal på arbejde og sådan kan du måske ligge et par timer og blive mere og mere desperat og panisk, fordi du SKAL bare sove nu!
Ca. halvdelen af alle voksne har problemer med søvnløshed i perioder af deres liv. Der kan være mange årsager til at man oplever søvnløshed: sygdom, stress, bekymringer, ændringer i ens liv eller i ens adfærd. Heldigvis er det de færreste, der lider af kronisk søvnløshed, men oplever du i en periode at have svært ved at få sovet nok, kan det være meget frustrerende.
Jeg oplever ofte at mine kursister får en bedre søvn, når de begynder at "dyrke" mindfulness regelmæssigt. Det kan være efter et par uger, hvor de fortæller at de er begyndt at sove rigtig godt om natten. Og hvorfor nu det? Når du giver ro til dit sind, dvs. at du går fra en "præstations-modus" til en "værens-modus" med f.eks. en liggende vejrtrækningsøvelsen, så finder hele dit system ind i en tilstand af ro - din puls falder, din vejrtrækning bliver rolig og du bliver på den måde klar til at falde i søvn. Når du f.eks. sætter de "travle" tanker på stand-by ved at du flytter din opmærksomhed hen på noget andet, f.eks. din vejrtrækning, så kan du få hjernen til at tie stille og det kan være en hjælp til at få en bedre søvn.
En anden - og meget vigtig - pointe med at dyrke mindfulness er, at du bliver bevidst om dine tanker, hvad er det for nogle tanker der går gennem hovedet på dig, når du f.eks. ikke kan sove. Er det bekymringer eller måske planlægning af næste dag? Når du får bevidstheden om hvilke tanker det er, når du ser det mønster, der afholder dig fra at sove, så er nemmere at give slip på de "travle" tanker i stedet for at blive grebet af dem. Måske kan du forestille dig, at du sidder i en biograf og kigger op på et lærred, hvor dine tanker kører forbi - sådan at du ikke bliver dine tanker, men blot observerer dem.
Det er vigtigt for mig at pointere at mindfulness ikke er noget quick-fix. For at du kan få det optimale udbytte i forhold til din søvn, er det ikke nok at lave en mindfulness øvelse en gang i mellem, når du f.eks. ikke kan sove. Det kræver daglig rutine og en stor portion tålmodighed - jo mere du øver dig, jo nemmere bliver det at slippe de tanker, som ofte holder dig vågen.
Har du lyst til at stifte bekendtskab med minfulness? Og få forbedret din nattesøvn? Se hvad jeg tilbyder under min profil!