Hvem lytter du til? - din indre ven eller kritiker....

Skrevet d. 2-10-2019 13:10:08 af Lotte Kornum Aagaard - Psykoterapeut MPF, Mindfulness instruktør

Jeg burde også være bedre til at....."
"Det er for dårligt at jeg ikke kan det, når nu hun kan....." 
"Hvorfor kan jeg aldrig finde ud af at......." 

Kender du til ovenstående tanker? - det gør de fleste af os. Den indre kritiker er svær at stille tilfreds - han kan næsten altid finde noget at kritisere. Vores indre kritiker er den konstante strøm af negative og dømmende tanker, som kører oppe i vores hoved og påvirker vores gøren og laden. Når de negative tanker fylder for meget, kan vi få fornemmelsen af ikke at kunne gøre noget rigtigt og der er kun  selvfordømmelse tilbage og vi kan have rigtig svært ved at se de positive ting i livet. 

Jeg har selv stiftet bekendtskab med en stor indre kritiker både under min skilsmisse og i mit virke som selvstændig. Under min skilsmisse var mit hoved fyldt med negative tanker om alt det, jeg havde gjort galt; jeg havde skældt for meget ud, jeg havde ikke vist nok kærlighed, jeg havde haft for travlt, ikke nok sex osv. - og jo mere jeg troede på disse tanker, jo mere ked af det blev jeg og jo mere skyldfølelse fik jeg. Det var en ond spiral! Jo mere magt den indre kritiker fik, jo længere væk kom jeg fra mig selv. 

Heldigvis var der hjælp at finde til at komme væk fra de negative tanker, som den indre kritiker sætter i gang......

Første skridt på vejen til at få den indre kritiker til at fylde mindre er at blive bevidst om, at han eksisterer! Og at han kun er tanker. For mig var det en kæmpe hjælp at bruge forskellige mindfulness øvelser til at flytte fokus væk fra disse negative tanker og mærke ro. At mærke sin krop, sin vejrtrækning, sine fødder er gode afledningsmanøvrer fra den indre kritikers dømmende tanker. 

Andet skridt er at få kontakt til en venlig, forstående og rummelig side i sig selv - sin indre ven. Den indre ven er modgiften til den indre kritiker og kan hjælpe os med at se på os selv med medfølelse og venlighed i stedet for fordømmelse. Vores indre ven møder os med støtte og opmuntring frem for bebrejdelser.
Det kan sagtens være, vi skal have ændret på nogle ting ved os selv eller har opført os uheldigt i nogle situationer, men det er måden vi håndterer det på og tænker om os selv, der kan være meget negativ og skabe negative tanker om os selv. Her har den indre ven en mildere og mere hjælpsom tilgang til os og vores adfærd. 

Vi har alle den venlige og hjælpsomme side i os. Når vi har kontakt til den mere venlige side i os, bliver strømmen af negative tanker bremset og vi kan se os selv i et mere klart lys. 

En lille historie:
En gammel indianerhøvding lærer sit barnebarn om livet. “Inde i dig er der en kamp i gang,” siger han. “To ulve kæmper mod hinanden. Den ene repræsenterer vrede, misundelse, sorg, fortrydelse, arrogance, selvmedlidenhed, skyld, had, hovmod, løgn, tvivl og egoisme. Den anden repræsenterer tro, håb, kærlighed, fred, ydmyghed, venlighed, empati, gavmildhed og sandhed.”
Barnebarnet sidder et øjeblik og tænker. “Hvilken ulv vinder?” siger han.
Høvdingen ser barnebarnet i øjnene. “Den du fodrer.”

Hvilken ulv fodrer du?

Find ind til din støttende og opmuntrende side af dig selv - og få stoppet de negative tanker - se hvad jeg tilbyder under min profil.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.