Når livet gør ondt....

Skrevet d. 17-9-2019 11:50:24 af Lotte Kornum Aagaard - Psykoterapeut MPF, Mindfulness instruktør

Når vi en gang i mellem bliver ramt af livet, kan det gøre rigtig ondt og vi kan af alle kræfter ønske os at være et helt andet sted. Det kan være rigtig svært at være i den smerte, som vi oplever ved f.eks. skilsmisse eller dødsfald.

Da jeg selv gik igennem en skilsmisse i 2014 oplevede jeg en flugt fra det, der gjorde ondt og det, der vakte vrede.
Jeg var udelukkende i mit hoved og var meget i fortiden, hvor jeg spekulerede over, hvad jeg havde gjort galt, siden vi ikke kunne få det til at fungere.
Når jeg ikke spekulerede over det, der var sket, så tænkte jeg meget over fremtiden - hvad jeg kunne gøre bedre for, at vi kunne blive sammen...... Jeg kæmpede imod af alle kræfter mod det smertefulde fact, at vi ikke skulle være sammen mere.

Til sidst havde jeg ikke flere kræfter og jeg accepterede, at det var sådan det var. Det gav mig muligheden for at komme videre, at stå ved og igennem den smerte, som jeg havde gjort alt for ikke at mærke.
At acceptere situationen gav mig mulighed for at se det i et klarere lys og handle derudfra og ikke sidde fast i håbet om, at det ville blive 'godt' igen.

Men hvad handler accept om?
Accept handler ikke om at lide den situation, du er i lige nu, det dejer sig om at kunne se klart og handle derefter. Når du kan se klart, hvad situationen drejer sig om, kan du overveje, hvordan du har brug for at handle, uden at dette betyder, at du er enig eller synes om situationen. 

Accept handler ikke om, at du passivt giver op - du tænker ikke "åh nej, jeg sidder fast i den her smerte og jeg kommer aldrig videre" derimod tænker du "det er ikke rart det her, men det er sådan det er. Hvad mon jeg kan gøre for at komme videre?". 

Accept er en aktiv handling, hvor du bringer din opmærksomhed ind i nuet og ser det, der er. Når du slipper tankerne om det, der burde eller skulle være. 

At dyrke mindfulness og meditation er en måde at øve sig på accept, idet du bringer din opmærksomhed ind i nuet. Når du f.eks. har din opmærksomhed på dit åndedræt og du mærker impulsen til gerne at ville være et andet sted i dit, så bring venligt og kærligt opmærksomheden tilbage til åndedrættet, på den måde øver du dig i at acceptere din situation. Jo mere du øver dig, jo nemmere vil det være for dig at acceptere livet, når det engang i mellem gør ondt......

Vil du gerne have redskaber til at blive bedre til at acceptere livets "ups and downs"? Se under min profil hvad jeg tilbyder og kontakt mig for en uforpligtende samtale.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.