Derfor skal du sige nej

Skrevet d. 12-2-2021 18:31:37 af Mette Hvied Lauesen - Business coach, Enneagram coach, Coach, Sorgrådgiver, Grief Recovery Specialist

Jævnligt render jeg ind i mennesker, som har den opfattelse, at man helst ikke må sige nej. Man skal have ja-hatten på. Man skal se positivt på det. Men hvorfor skal man du det? Prisen for ikke at ville gøre nogen sure, ikke at have ja-hatten på kan faktisk være, at det er dig, der får dine grænser overtrådt. At det er dig, der ikke får dine ønsker opfyldt, fordi du ikke vægter dig selv højt nok. Og det fortjener du ikke.


Hvis du har en ubevidst værdi, der hedder, at det er slemt, hvis de ikke kan li’ mig, så kan det betyde, at du får en pleaser-adfærd, hvor dit fokus bliver på at sikre, at det er andres behov, der bliver opfyldt. Hvor godt er det for dig?


Tænk lige over det her:

  • Hvordan skal du få dine behov opfyldt, hvis andres behov altid er vigtigere end dine?
  • Hvor meget plads bliver der til dig, hvis du ikke må have nogen kanter?
  • Hvordan kan andre kende dig godt, hvis du kun følger dem?
  • Hvor ærlig kan du være over for andre, hvis du ikke viser dine nej’er?
  • Er alle nej’er lige store? Er konsekvenserne af et nej lige stort hver gang? (Tænk her: Skal vi spise lasagne? vs Skal vi have børn?)


Hvis du er en af dem, der har problemer med at sige nej til nogen, så overvej lige, hvad der er godt for dig på kort sigt og på lang sigt.


Hvis du siger ja for at få fred i øjeblikket og ser bort fra, at det kan have store konsekvenser for dig i længden, så passer du faktisk ikke særligt godt på dig selv.


Noget helt andet er, at det for os andre kan være meget lettere at vide, hvad du gerne vil, så vi kan indrette os efter dig og dine behov på en måde, så vi også får vores behov opfyldt, og fordi vi faktisk vil dig det bedste.


En af metoderne til at vide, hvornår du skal sige nej, kan være at få arbejdet med et sæt personlige værdier. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.