Skilsmisse: Brudte forventninger, hjertet og hovedet

Skrevet d. 12-2-2021 18:35:43 af Mette Hvied Lauesen - Business coach, Enneagram coach, Coach, Sorgrådgiver, Grief Recovery Specialist

Noget af det første, som mange mennesker går i gang med, når de skal skilles, er at finde en advokat. For at få en ordentlig skilsmisse. Og advokater er som udgangspunkt kloge og gode mennesker, men deres job er ikke at fjerne smerten i dit hjerte.


Deres job handler om lovgivning, muligheder, forhandling af værdier og samvær - det er ikke at anerkende, at du er ked af det, at du er såret, at din ex er ked af det og såret, at al jeres vrede handler om, at I er virkeligt kede af det. Og at I havde nogen forventninger til jeres fælles relation, som ikke blev indfriet.


Konflikter handler som regel om forventninger, og de følelser, der er forbundet med brudte forventninger.


Når I så forventer at få "problemet" løst via advokater, så gør I det, at I begynder at slås med "hovedsprog", når det, der gør ondt er noget, der sker i hjertet.


Du kan godt forklare og analysere følelser, men det bliver som ude-fra-observerende og ikke deltagende. Og det hjælper kun i begrænset omfang. Billedlig talt, så er det svært at forklare japansk på fransk. Der er simpelt hen to forskellige sprog, ordforråd, opfattelsessystemer osv i gang.


Jeg ser, at konflikter bliver optrappet på 'hovedsproget' for at tilfredsstille 'hjertesproget' - og det virker ikke. Det bliver bare værre. For så er der endnu flere forventninger, der bliver knust og endnu flere følelser, der ikke bliver anerkendt.


Det er meget bedre, hvis I får anerkendt, at I er kede af det. At I får sat ord på, hvad I er kede af, skuffede over, glade for (I har jo alligevel tilbragt nogen år sammen) - at I får gennemgået jeres relation fra A til Z. Og det behøver I ikke gøre sammen. Det hjælper oftest ikke, når I er der, hvor I er gået fra hinanden.


For at komme sundt videre, så er det en god ide, hvis du anerkender, hvad du føler, og får det fortalt til nogen, der bare lytter. Der ikke er ude på at fikse dig. Og så vil jeg lige sige: Advokater og jura er supergode til at få klarlagt snitflader, at fjerne usikkerheder om rettigheder osv. De er gode til at sætte en juridisk forventningsafstemning op.


Ring og få den følelsesmæssige hjælp til at komme videre i dit liv.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.