Derfor glemmer du tid og sted når du kører bil

Skrevet d. 23-11-2017 16:01:46 af Ida Tangsgaard Jensen - Psykoterapeut, Sandplayterapeut, Mindfulness instruktør, Stressterapeut

Langt største delen af tiden er du er du ubevidst om din tanker, vaner og valg. Det kan være en fordel i mange situationer, f.eks. at du ikke behøver tænke over hvordan du skal gå, køre bil mv, men det kan også være farligt.

I den lettere ende kender du sikkert til, du har kørt måske 50 km i din bil, og pludselig aner du ikke, hvordan du er kommet hertil.


Eller du er på kur og kommer på besøg et sted, hvor der er chokolade på bordet, og pludselig opdager du, at du er i gang med stykke nr. 5, selv om du du havde planlagt ikke at spise chokolade.


I disse 2 tilfælde er der ikke sket nogen større skade – endnu. Men det er et advarselssignal.


Når det går galt


Jeg har selv været der og opdager fra tid til anden, at jeg er på afveje. Jeg endte med stress, angst, manglende selvværd samt en lettere depression.


Jeg har også en del klienter, som kommer med stress, angst og manglende selvværd mv.


F.eks. en mand som gik ned med stress. Han havde i mange år været  succesfuld, og pludselig blev en kollega syg, og han blev bedt om at passe både sit eget og den andens job i en periode. Samtidig havde han nogle udfordringer på hjemmefronten med et syg barn.


Presset af egne og andres forventninger
Han ville rigtig gerne leve op til de forventninger, som han oplevede både på arbejdspladsen og fra familien. Han lod sig rive med, selv om det var svært at forene. Han fik aldrig truffet et bevidst valg, men fortsatte med at knokle på, indtil den dag, hans krop sagde stop.


Måske genkender du dig selv i noget fra denne historie, det er jo nogle af de udfordringer de fleste af os støder ind i blot i forskellige forklædninger.


Du kan lære at træffe bevidste valg


Du kan undgå at ende som manden ovenfor, ved at stoppe op og træffe et bevidst valg om, hvad der var godt for dig.


Du kan lære at komme et sekund foran. Dvs. inden du lader dig rive med og reagere automatisk, kan du lære at lytte til, hvad der er godt for dig, i den sprække der opstår, før du handler.


Manden ovenfor kunne f.eks. have bedt om betænkningstid, da arbejdsgiveren bad ham tage kollegaens job i en periode i stedet for automatisk at sige ja.


På Mindful Living kurset arbejder vi med at blive mere bevidste om både vores tanker, vaner og valg. Kunne du tænke dig at få nogle redskaber til at træffe mere bevidste valg?


Er du klar til handling, så du kan håndterer egne og andres forventninger.


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.