Coronakuller? Socialt eksperiment?

Skrevet d. 14-3-2020 18:52:49 af Mette Ørum - Psykoterapeut, Kropsterapeut, Parterapeut

Corona kuller? Socialt eksperiment?

Som den melankoliker jeg er, begynder jeg i god tid at bekymre mig om, hvordan det skal gå med det sociale eksperiment vi bevæger os ud i som familier, samboer og enlige i den kommende tid. Det startede allerede på jobbet torsdag, da vi mødtes for at lave de sidste aftaler og tage vores gode tøj og gå hjem og arbejde. Vi blev helt rørstrømske over ikke at vide, hvornår vi kunne ses igen, men også lidt urolige for hvordan vi nu skulle klare hjemmelivet, med børn og mænd og koner eller vores eget selskab på fuld tid! Måske ligger vi i skilsmisse når vi ses igen, måske er det nogen af dem der stadig er forplantningsdygtige, som sætter gang i fødselsraterne…… eller skal vi satse på at nå Kama Sutraen igennem ……...jokede vi

Indre og ydre styring

Hjemme hos os, er det bare mig om min kæreste, der skal finde ud af det. Vores voksne børn er flyttet hjemmefra. Da vi landende derhjemme, efter at have sagt farvel til vores kolleger, var vi helt rundt på gulvet og landede helt mentalt opløste foran skærmen med rigeligt slik og streamingtjenester. Allerede den første hele dag hjemme mærkede jeg den første irritation over min kæreste ………. Og bekymringen over vores næste uger sammen, alene….. Så blev det heldigvis weekend, med en eller anden form for normalitet. Men jeg mærker et behov for et ”Coronamøde” inden vi går den første uge i møde. Vi får vist brug for at få talt om, hvordan sådan to halvgamle livsnyder typer som os, uden hjemmeboende børn til at holde os stangen, får fat i den indre styring, når nu den ydre styring, som hverdagens rutiner og gøremål på en arbejdsplads byder på, er sat ud af kraft?!

Daglige rytmer og rutiner

Tidligt i seng og tidligt op, det er sundt for en …….. får en ny og aktuel relevans. Hvordan får vi den daglige rytme og forudsigelighed, når alt omkring os er uroligt og helt uforudsigeligt? Hvordan få vi bygget en god dag herhjemme, så vi undgår at gå helt i blomst, og får skabt nogle gode rammer for at vores hjemmearbejde, som kræver kreativitet, inspiration og vedholdenhed. Vi vil forsøge os med arbejdstider og fælles pauser. Fysisk aktivitet og dagslys er også med i planlægningen, så vi får ilt og lys til hjernen og det indre nervøse system.

Underlødig underholdning og social dekobling

Vi er i stor risiko for at synke lavt i vores streaming forbrug i mangel af bedre. Vores weekendplaner blev aflyst på grund af covid-19, så vi er landet foran skærmen denne her weekend, og der er grænser for hvor langt streaming tjenesterne kan følge med vores forbrug, hvis der skal være et minimum af kvalitet. Så min kæreste har indvilget i højtlæsning for hinanden om aftenen. Til gengæld har jeg (modvilligt) meldt mig klar til brætspil, og scrabble kan jeg vist stadig slå min kæreste i, medmindre hans nye dansklærerfærdigheder har gjort det af med det. Med i ”Coronaplanen” er også indlagt eftermiddagsgåture med gode venner, så vi ikke får mere kuller end højst nødvendigt og bliver helt socialt isolerede.

Hamstring, tilgivelse og taknemmelighed

Indtil videre har jeg klaret mig uden at hamstre. Jeg har også klaret ikke at skrive harmdirrende indlæg om alle de andres hamstring, optrin i netto, og undladt at lovprise at jeg har undertykt min egen trang til hamstring så langt. Jeg prøver at tilgive mine medmennesker og have forståelse for den frygt og uro covid-19 sætter i os alle. Glæde mig over, at vi i vores husholdning fortsat får løn og kan arbejde hjemmefra. Vi kan være solidariske og bruge pengene, så det støtter dem, som er mest trængt for tiden.

Forsættelse følger: Uge 1

Jeg er spændt på hvordan det kommer til at gå med vores ”Coronaplan” og de fine fortsæt! Så fortsættelse følger i næste uge Det kunne være noget med: Når gamle konflikter og mønstre når op til overfladen;-) Fortsat god weekend

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.