Bekendt? 3 typiske problemer i parterapi

Skrevet d. 8-2-2022 08:33:08 af Liv Johns - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Stressterapeut, Coach, Terapeut

"De 3 påvirkninger, der kan blive deal breakers" Det er en almindelig myte, at parterapi kun er til forhold, der er ved at falde fra hinanden, eller for ægteskaber på vej mod skilsmisse. ”Så slemt har vi det jo ikke, at vi har brug for hjælp.”

Virkeligheden: spilder gode udviklings år med elendig og nedbrydende kommunikation. Hvor hengivenhed bliver brugt på at småskændes, føle sig forurettet og tvivle. Parterapi eller parrådgivning er faktisk bedre, når det bliver brugt til at forhindre jeres forhold i at nå til opgivelse i første omgang. Sandheden er at de problemer, der er mest aktuelle i terapirummet, som regel er mere velkendte, end du forventer. De fleste par har de her 3 problemstillinger de bringer ind i terapirummet, fordi de sidder fast i…

1. I HAR EN MENINGSFORSKEL.

Almindelige problemer i parterapien involverer uenighed omkring:

  • forældreskab
  • ægteskab
  • penge
  • livsstil
  • svigerforældre og andre familiemedlemmer.

Nogle gange i et forhold er det alt for nemt at blive forankret i ens eget perspektiv og dine følelser. Jo mere du taler om tingene, jo mere gentager du den samme konflikt cirkel.

SÅDAN HJÆLPER PARTERAPI:

Parterapeuten eller rådgiveren fungerer som en moderator, der hjælper dig gennem processen med at se begge sider. De fortæller dig ikke, hvad i skal gøre. De guider dig bare i at udforske dine følelser på en sikker og rolig måde, genkende baggrundsproblemer, der ligger bag det, der foregår, og virkelig høre hinanden for første gang, så du kan se nye måder at komme videre på.

2. DER ER SKET NOGET SLEMT, OG I KÆMPER BEGGE MED DET.

Almindelige livsudfordringer, der fører par til terapi omfatter:

  • utroskab
  • tab eller sorg
  • bagateller køres op
  • konkurs
  • sygdom.

Når livet kommer med en udfordring, ville det være ideelt, hvis vores partnere kunne være helt tilgængelige og støtte os på den helt rigtige måde. Problemstillingen er at udfordringer er noget, vi alle reagerer forskelligt på. Du kan for eksempel være mere følelsespræget og din partner vil hellere være logisk og trækker sig væk ved voldsomme følelser. Den sags forskelle, når der er store hændelser på spil, vil med tiden føre til, at du føler dig fjern fra den person, du håbede at føle dig tættest på.

SÅDAN HJÆLPER PARTERAPI:

Parterapeuten skaber et trygt miljø, hvor i kan undersøge jeres forskellige reaktioner åbent. Hun kan hjælpe dig med at se faldgruberne, der lukker ned for kontakten mellem jer. Så frem for at dømme, bebrejde hinanden eller projicere dine egne følelser over på din partner, kan i finde nye måde at være tilgængelige over for hinanden.

3. EN FRYGT FOR, AT DER VIL SKE NOGET SLEMT, PÅVIRKER FORHOLDET.

Dette kan være en af følgende:

  • frygt for at blive forældre
  • frygt for at begå sig
  • frygt for at slå sig ned
  • frygt for at købe hus
  • frygt for at flytte sammen
  • frygt for død og tab.

Angst og frygt kan være som en vejspærring i et forhold. Og det kan forhindre dig i at dele, hvad der bekymrer dig og skaber indre uro. Ikke mindst fordi dette tidligere har medført du kom til at føle dig endnu mere ængstelig. Det kan også være du er bekymret for, at din partner bare ikke vil forstå.

SÅDAN HJÆLPER PARTERAPI:

En parterapeut kan hjælpe dig med at se, hvad der virkelig aktiverer din frygt. Det er ofte noget helt andet, end du tror! Derfor ligger der uanede ressourcer her. Såsom en anden frygt, du skammer dig over, eller endda et barndomstraume, der stadig påvirker dig. Terapeuten hjælper dig med at føle dig tryg og støttet i at identificere og håndtere den egentlige rod til din angst.

Se de næste 3 områder i næste uges blog om sex og hvad der er det allervigtigste at kunne i ethvert forhold. Gad vide om du har gættet det... :-)

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.