Spiseforstyrrelser

Umiddelbart skulle man tro, at en spiseforstyrrelse handler om mad - men maden, og forholdet til mad, skal mere ses som en udtryksform. Ofte er tilstanden forårsaget af store, evt. traumatiske og uhåndterlige, oplevelser, hvor man prøver at genfinde sin kontrol, beskytte sig selv eller dæmpe den indre uro. Andre årsager kan være, at man i en lang periode har undertrykt sine følelser, ikke føler sig taget alvorligt eller accepteret, har være udsat for krænkelser af forskellig art, fx mobning eller seksuelle overgreb, har mistet et menneske tæt på eller er blevet (omsorgs-)svigtet - Der kan være lige så mange forklaringer og årsager, som der er mennesker med spiseforstyrrelser.

Oftest er det unge kvinder der rammes af spiseforstyrrelser.

Almindelige spiseforstyrrelser

De mest almindelige spiseforstyrrelser er:

  • Anorexia Nervosa – Nervøs spisevægring. Mennesker med denne spiseforstyrrelse prøver at bringe vægten ned ved at holde en streng diæt med et minimum af mad – helst helt uden fedt. Desuden prøver man at tabe sig ved hård motion, selvfremkaldte opkastninger, slankemidler eller afføringspiller. Selvom menneskets krop kan klare sig uden mad, så er det nødvendigt at indtage en vis mængde mad hver dag for at kunne fungere effektivt i hverdagen. Når mennesker sulter sig, frarøver de kroppen dens fornødenheder, og dette har omfattende konsekvenser for kroppen.
  • Bulimia Nervosa – Nervøse spiseanfald. Mennesker, der lider af denne spiseforstyrrelse, gennemgår som regel to særskilte stadier. I den første ’fråde-fase’ overspiser de. De indtager ekstreme mængder mad, og dette anses generelt for værende usundt. For at gøre det godt igen, gennemgår de den næste ’udrensnings-fase’, hvor de bruge forskellige metoder til at komme af med den store mængde mad, de har indtaget. 
  • Binge Eating Disorder – Tvangsoverspisning. Her oplever man tilbagevendende spiseanfald som ved bulimi, men uden de efterfølgende forsøg på at komme af med maden eller vægtforøgelsen igen. Disse mennesker ønsker at være normalvægtige og har ikke det forvrængede syn på deres egen krop som hos de to andre grupper, men de føler sig ofte overvægtige.

Symptomer på Spiseforstyrrelser

Da en spiseforstyrrelse, mere end noget andet, handler om den mentale tilstand, vil symptomerne ofte komme til udtryk ved humørsvingninger, isolation fra andre, lavt selvværd og manglende koncentration. Fysiske symptomer kan være forstoppelse, træthed, hovedpine, svimmelhed, søvnbesvær, maveonde og manglende eller uregelmæssig menstruation. Ved bulimi kan ses emajleskader på tænderne, forårsaget af de gentagne opkastninger.

Behandling af spiseforstyrrelser

Behandlingen kan være vanskelig. Ofte vil en spiseforstyrret benægte sit problem og prøve at overbevise omgivelserne om at de har styr på det hele. Selv når problemet er indrømmet og anerkendt, kan de have det ambivalent med behandlingen. Motivering er derfor yderst vigtig for et godt samarbejde med en psykolog eller terapeut. Tidlig behandling og inddragelse af familie og pårørende kan også bidrage til et godt resultat.