Nervøs tvangsspisning (BED)

I modsætning til de andre to almindelige typer spiseforstyrrelser, så rammer tvangsoverspisning færre mænd og kvinder. Selvom der er biologiske årsager til tvangsoverspisning, så er denne lidelse for mange et psykisk problem. Faktisk er tvangsoverspisning et udtryk for et større, dybereliggende problem. Derudover skaber denne form for madindtag en kædereaktion af negative følelser såsom skyldfølelse og væmmelse. Tvangsoverspisning kan forårsage både fysiske og følelsesmæssige ødelæggelser. På den fysiske side kan der være tale om fedme, som leder til en række andre fysiske lidelser. På den følelsesmæssige kan der være depression og andre alvorlige bivirkninger af tvangsoverspisning.

Gængse årsager til tvangsoverspisning

Selvom dette kan variere fra person til person, så er tvangsoverspisning generelt tæt relateret til andre psykiske problemstillinger, og det er som regel personer, som kæmper med selvværdet og er følelsesmæssigt ustabile, der kommer til at lide af tvangsoverspisning. Mens nogle mennesker flygter fra virkeligheden ved hjælp af, eller søger trøst i, alkohol eller euforiserende midler, så tyer andre mennesker til enorme mængder madindtag som et forsøg på at dulme de dybereliggerende, negative følelser. Dette leder til en ond cirkel, hvor personen der lider af tvangsoverspisning, får flere negative følelser, som kan genstarte denne cyklus igen og igen. Det er netop her, at de fleste oplever problemer: at bryde fri af den denne cirkel.

Hjælp til at komme ud af tvangsoverspisning

For de der lider af tvangsoverspisning er det vigtigste at vide, at de ikke er alene. Der kan ikke gøres noget ved de genetiske faktorer, som du har arvet fra din familie, og som kan have forårsaget, at du har anlæg til at få en sådan spiseforstyrrelse, men der kan gøres noget ved de psykiske årsager til tvangsoverspisning. Rådgivning og terapi fra professionelle er en udmærket hjælp for nogle, mens andre foretrækker en mere personlig og en-til-en tilgang til at få bugt med tvangsoverspisning. For denne gruppe er der en række online-terapi-sider og støttegrupper. 

Definition af Nervøs Tvangsspisning

En person der lider af overspisning, er ude af stand til at kontrollere den mængde mad, de indtager under et måltid. De spiser ofte for dulme følelsesmæssige smerter frem for at stille sulten. Denne lidelse er som regel forårsaget af genetiske og følelsesmæssige problemer. 

Symptomer på / Grunde til Nervøs Tvangsspisning

Et af tegnene på tvangsoverspisning er mangel på selvdisciplin, når det drejer sig om mad – den manglende evne til at lade være med at spise store mængder mad, eller mad der ikke er sundt for din krop. Et andet tegn på, at en person lider af tvangsoverspisning, er at de jævnligt føler skam over enten deres vægt eller deres spisevaner. De vil hellere fortælle vitser på egen bekostning end at tilstå, at de har et alvorligt problem.

Find hjælp til Nervøs tvangsspisning (BED)

Svend Klingberg Annelise Lindum Camilla Holck Randi Thomsen Annette Thomsen
Prøv online terapi gratis i 3 dage

Nervøs tvangsspisning (BED)