Ensomhed

Skrevet d. 22-4-2021 15:36:34 af Katrine Kristiansen - Psykolog

Hvad er ensomhed?

Vi føler os alle ensomme en gang imellem. Det er forskelligt fra person til person, hvornår man føler sig ensom. En almindelig beskrivelse af ensomhed er den følelse, vi får, når vores behov for social kontakt og relationer ikke er opfyldt. Ensomhed er dog ikke altid det samme som at være alene. Man kan vælge at være alene og leve lykkeligt uden megen kontakt med andre mennesker, mens andre måske ville opfatte dette som en ensom tilværelse. Omvendt kan man have masser af social kontakt eller være i et forhold eller være en del af en familie, men stadig føle sig ensom – især hvis man ikke føler sig forstået af menneskerne omkring dig.


Er ensomhed et psykisk problem?

At føle sig ensom kan have en negativ indvirkning på din mentale sundhed, især hvis disse følelser har varet længe. Nogle undersøgelser tyder på, at ensomhed er forbundet med en øget risiko for visse psykiske problemer, herunder depression, angst, lavt selvværd, søvnproblemer og øget stress.


Hvad forårsager ensomhed?

Ensomhed kan have mange forskellige årsager, der varierer fra person til person. For nogle mennesker kan visse livsbegivenheder betyde, at de føler sig ensomme, såsom:

  • At oplever et dødsfald
  • At være gået fra sin kæreste/blevet slået op med
  • At gå på pension og miste den sociale kontakt, som man havde på arbejdet
  • At skifte job og føle sig isoleret fra sine kolleger
  • At begynde på universitetet
  • At flytte til et nyt område eller land uden familie, venner eller netværk
  • Andre mennesker kan opleve, at de føler sig ensomme på bestemte tidspunkter af året f.eks. omkring jul.


Nogle undersøgelser tyder på, at mennesker, der lever under visse omstændigheder eller tilhører bestemte grupper, er mere sårbare over for ensomhed. For eksempel, hvis du:

  • Ikke har nogen har venner eller familie
  • Er fremmedgjort fra din familie
  • Er enlig forælder, hvor det kan være svært at opretholde et socialt liv
  • Tilhører mindretalsgrupper og bor i et område uden andre med en lignende baggrund
  • Er udelukket fra sociale aktiviteter på grund af mobilitetsproblemer eller mangel på penge
  • Oplever diskrimination og stigma på grund af et handicap eller langvarigt helbredsproblem, herunder psykiske problemer
  • Oplever diskrimination og stigma på grund af dit køn, race eller seksuelle orientering
  • Har oplevet seksuelt eller fysisk misbrug – hvorfor man måske kan finde det sværere at danne tætte relationer til andre mennesker.


Nogle mennesker oplever dybe og konstante følelser af ensomhed, der kommer indefra og ikke forsvinder, uanset deres sociale situation eller hvor mange venner de har. Der er mange grunde til, at folk oplever denne form for ensomhed, hvilket fx kan være lavt selvværd.


Hvordan kan man håndtere ensomhed?

Nedenfor er nogle tips og forslag til håndtering af følelser af ensomhed. Nogle mennesker finder disse ideer nyttige, men husk at forskellige ting fungerer for forskellige mennesker på forskellige tidspunkter. Prøv kun det, du har det godt med, og prøv ikke at lægge for meget pres på dig selv. Hvis noget ikke virker for dig (eller ikke føles muligt lige nu), kan du prøve noget andet eller komme tilbage til det en anden gang.


  • Tag det roligt

Hvis du har følt dig ensom i lang tid, kan det være skræmmende at tænke på at skulle ud at møde nye mennesker eller åbne op for folk for første gang. Men du behøver ikke at skynde dig ind i noget. For eksempel kan du prøve at lave en online aktivitet, hvor andre mennesker deltager, men hvor det forventes ikke, at du interagerer med dem såsom en lektion eller et oplæg indenfor et bestemt område, som du interesserer dig for. Eller hvis du er interesseret i at deltage i en ny aktivitet med andre mennesker, kan du spørge den person, der står for det, om du bare kan se på i stedet for at deltage den første gang. Nogle gange kan det at vide, at andre mennesker er der, være nok til at hjælpe på ens følelser af ensomhed.


  • Prøv en selvhjælpsgrupper

Der er mange forskellige selvhjælpsgrupper, der giver folk mulighed for at bruge deres egne oplevelser til at hjælpe og støtte hinanden, herunder oplevelser af ensomhed og relaterede psykiske problemer. Prøv at kontakt din kommune for at høre hvilke tilbud, der udbydes i det område, hvor du bor.


  • Skab nye relationer

Hvis du føler dig ensom på grund af manglende tilfredsstillende social kontakt i dit liv, kan du prøve at møde flere eller forskellige mennesker. Prøv at deltage i en aktivitet eller holdundervisning baseret på dine hobbyer eller interesser. Dette kan omfatte online grupper, hvis du ikke kan deltage med fysisk fremmøde. Hvis du er i stand til det, er frivilligt arbejde en god måde at møde mennesker på. At hjælpe andre kan også virkelig hjælpe med at forbedre din mentale sundhed. Det er også en god idé at tjekke op på, at du får tilstrækkelig støtte fra den organisation, du er frivillig i alt afhængig af, hvilket område du er frivillig indenfor.


  • Åben op overfor andre

Du føler måske, at du kender mange mennesker, men hvad der måske er galt er, at du ikke føler dig tæt på dem, eller at de ikke giver dig den opmærksomhed, som du har brug for. I denne situation kan det formentlig hjælpe at åbne op om, hvordan du har det, overfor venner og familie. Hvis du ikke har det godt med at åbne dig op overfor de mennesker, som du kender, kan du prøve at tale med en psykolog eller med andre i en selvhjælpsgruppe.


  • Gå i terapi

Terapi giver dig mulighed for at udforske og forstå dine følelser af ensomhed og kan hjælpe dig med at udvikle positive måder at håndtere dem på. For eksempel kan terapi give dig plads til at åbne op om de følelsesmæssige problemer, der gør det svært for dig at danne tilfredsstillende sociale relationer. Hvis angst for sociale situationer har fået dig til at føle dig isoleret, kan kognitiv adfærdsterapi måske hjælpe. Kognitiv adfærdsterapi fokuserer på, hvordan dine tanker, overbevisninger og holdninger påvirker dine følelser og adfærd, og lærer dig at håndtere forskellige problemer forbundet med dine tanker, følelser og adfærd.


  • Pas på med at sammenligne dig med andre

Det er meget svært at stoppe med at sammenligne os selv med andre. Vi gør det alle sammen, men i vores sammenligninger med andre, kan det hjælpe at være opmærksom på, at ting ikke altid er, hvad de ser ud til udefra. På sociale medier ser man fx ofte kun det, som andre mennesker ønsker at dele om deres liv, hvilket ofte er positive ting, og dette kan få os til at føle, at vi er de eneste, der føler os ensomme. Det er derfor vigtigt at minde os selv om, at vi ikke ved, hvordan andre mennesker har det, når de er alene, eller når de ikke er på sociale medier.


  • Pas på dig selv

At føle sig ensom kan være meget stressende og kan have stor indflydelse på dit generelle velbefindende, hvilket kan gøre det endnu sværere at tage positive skridt til at føle sig bedre. Tænk over, hvordan noget af det følgende påvirker, hvordan du har det, og om du kan gøre noget for at ændre dem:

- Prøv at få tilpas søvn ca. 7-8 timer. At få for lidt eller for meget søvn kan have stor indflydelse på, hvordan du har det.

- Tænk på din diæt. At spise regelmæssigt og holde dit blodsukker stabilt kan gøre en forskel for dit humør og dit energiniveau.

- Prøv at være fysisk aktiv. Motion kan være virkelig nyttigt for dit mentale velbefindende.

- Brug tid udenfor. At bruge tid i grønne områder kan hjælpe på dit velbefindende.

- Tilbring tid med dyr. Nogle mennesker oplever at når de bruger tid sammen med dyr, hjælper det på deres følelser af at være ensom.

- Undgå stoffer og alkohol. Stoffer og alkohol kan i det lange løb få dig til at få det dårligere og kan forhindre dig i at håndtere underliggende problemer.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.