Meditation hvad er det

Skrevet d. 10-8-2021 18:58:33 af Rebekka Lund - Psykoterapeut, Stresscoach

Hvad er meditation

Meditation er nutidens betegnelse for mental aktivitet. Vi bruger meditation til systematisk at nå ind bagved tankerne, ind i stilheden i en tilstand af ro og øget bevidsthed. Der findes forskellige måder at meditere på, her har jeg nævnt de mest kendte af dem.

Fokus orienterende meditationer nok den mest brugte meditation sammen med den guidet visualiserende meditation. Fokus orienterende meditation er når du med åbne eller lukkede øjne koncentrere dig på et indre billede eller et punkt ex. Flammen på et stearinlys eller åndedrættet. Dette hjælper dig med at blive i meditationen.

Guidet visualisering er meditative former for afspænding. Du guides ex. gennem et smukt og fredfyldt landskab hvor du i sindet sætter billeder på ordene.

Kontemplativ Meditation er når du fokuserer på en tanke, en oplevelse eller problemstilling fra hverdagen og fordyber dig i de svar og oplevelser der dukker op.

Mindfulness er en særlig form for opmærksomhedsmeditation, hvor du observere dine tanker, følelser og fornemmelser i kroppen uden at tage stilling til hvad de er og hvad de gør ved dig. Målet med mindfulness er at være i nuet og opdage hvor flygtige vore tanker er og i hvor stor omfang de diktere vores følelser.

Meditation kan:

 • Styrke hjerte og lunger
 • Humøret stiger positivt
 • Mindre stress
 • Udvikler koncentrationsevnen
 • Kommer bedre i kontakt med følelser
 • Bedre immunforsvar
 • Blodtryk og puls falder
 • Kredsløbet forbedres
 • Lindre symptomer ved angst

Hvordan mediterer jeg

Når jeg mediterer og lærer andre det, bruger jeg fokus orienterende meditation, som foregår på denne måde. Jeg sætter en alarm med tid for meditation fx. 12 min. Hernæst sætter jeg mig eller lægger mig ned i behagelig stilling. Lukker øjnene. Forkuserer på min vejrtrækning. Trækker vejret ind gennem næsen og ud gennem munden. Tager 3 dybe vejrtrækninger helt ned i maven Det der så sker er, at jeg begynder at lægge mærke til mine tanker. Tankerne larmer, og fylder. Men når jeg er i gang med noget andet, hører jeg ikke tankerne.


Tankerne er altid til stede, faktisk er det sådan at vi har 60.000 tanker om dagen, hvor de 49.000 er negative. Under meditation, er tankerne pludselig meget ‘højtråbende’. Jeg holder fokus på at meditere, så jeg skal ikke forholde mig til tankerne, eller handle på dem. Men bare registrere dem også lade tankerne “flyve” igen. Det gør jeg ved at acceptere tanken. Hver gang en ny tanke melder sig i min bevidsthed. På denne måde bliver jeg i mig selv og i meditationen.


Hvordan kan jeg så bruge det når jeg ikke meditere

Denne øvelse kan jeg så bruge, når jeg skal ud blandt andre mennesker. Hver gang andre siger noget til mig, dukker der en tanke op, eller hvis der sker noget jeg synes er svært så i stedet for at fare op og råbe højt, trækker jeg vejret dybt og bliver i mig selv. Hvis du har svært ved at meditere, fordi det er stillesiddende eller liggende er det måske en mulighed at starte med en meditativ gåtur.

Det vil hjælpe dig med at finde ud af hvad det er for noget netop fordi du er i bevægelse. Meditation gåture. Det er både sundt og lækkert og at få lidt frisk luft i løbet af dagen.


Jeg prøver at komme ud hver dag i 30 minutter.

Det hjælper mig med at:

 • Holde en pause
 • Holde fokus på de ting jeg har gang i
 • Holde mig frisk og energi fyldt
 • Være glad og taknemmelig for mig selv og dem omkring mig


Helt præcis tager jeg tøj på der passer til en god gå tur, dvs. Et par kondisko, jakke og vanter når det er koldt, og vigtigst mine hørebøffer.Så sætter jeg musik på der passer til det humør jeg gerne vil være i. Glad livlig musik til det gode humør, meditationsmusik hvis jeg skal finde tilbage til mig selv og bare være, gammelt musik hvis jeg vil mindes, ja alt hvad der gavner mig. Jeg går i et tempo, hvor jeg hverken går for stærkt eller for langsomt. Det betyder at jeg går i et tempo hvor jeg ikke bliver forpustet men heller ikke falder i staver. Jeg koncentrere mig om min vejrtrækning, jeg svinger armene frem og tilbage, jeg lægger mærke til hvordan jeg går, er det lange, tunge, lette eller små skridt. Jeg fokusere på min gang og tager hver skridt ind indtil det bliver naturligt. Det er HER den store AHA oplevelse er for her bliver jeg AFSTRESSET og LADER OP igen.


I princippet kan du gå alle steder, det eneste du skal sørge for er at du kan gå, så kan det være i:

 • Skoven
 • På marken
 • I byen
 • Indenfor på en lang gang
 • Rundt om et bord

Det vigtigste er bare at du går, og hvis 30 min. er lang tid at starte med så start med mindre, måske 10 min. igen er det vigtigste bare at du går.


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.