Følelserne er nøglen til at løse konflikter i relationer

Skrevet d. 29-1-2021 17:01:04 af Rasmus Ranmar - Psykoterapeut MPF, Gestaltterapeut, Coach

"Som voksen mand, bliver jeg ofte vred på mine forældre når de giver et godt råd. Jeg siger ikke noget til dem, men jeg grubler i dage og undlader at ringe hjem."

Dette er blot et eksempel ud af utallige mange. Søskende, der ikke ser hinanden, kollegaer, der skændes højlydt og ægtepar der ikke taler sammen. Fælles for disse forhold er, at de forpester vores liv gennem smerte og sorg.

Det er dog muligt at opdage nye ressourcer i dig, ved at kigge på de følelsesmæssige problemer. Derigennem lærer du at leve med relationerne eller lave en forandring, der kan ændre væsentligt på forholdet.

Vejen til dette, er et eftersyn med dine egne følelser. Det er ofte din evne til at sætte grænser eller dine automatreaktioner, som du har lært fra tidligere relationer eller fra barndomme, der forhindrer dig i at regulere dine følelser og dermed er med til at påvirke forholdet.

Heldigvis er de fleste tilfælde i din magt at gøre noget. Også selvom det kan være svært at gå igennem processen.

Symptomer på konfliktfyldte relationer

Det kan være et helvede at leve med konfliktfyldte relationer. Især de nære. Måske kan du genkende nogle af de følgende eksempler:

  • Lange vågne nattetimer, hvor tankerne spinder om den anden og de hændelser du har oplevet med vedkommende.
  • Følelser af jalousi, vrede, bitterhed og mistænksomhed dominerer.
  • Du går jeres sidste møde igennem igen og igen. Fantasier om hvad du kunne have gjort eller sagt, for at undgå at stå i denne situation
  • Du forbereder dig til næste møde. Gennemtænker scenarier og handlingsplaner for hvad du vil sige og gøre.
  • Du bruger din andre relationer til at tale konflikten igennem. Igen og igen. Du søger en allieret der kan bekræfte dit synspunkt.
  • Ved næste møde, mister du din dømmekraft og balance. Du har måske fysiske  symptomer efter mødet. (hovedpine og/eller spændinger i kroppen)
  • Du undgår eller opsøger steder, hvor vedkommende måske kan være.

Løsningen ligger i følelserne

Når dit fokus og dine negative tanker er rettet mod andre, så skyldes det muligvis at du ikke vil have det som du har det. Du prøver at fjerne dig fra følelserne ved at rette din opmærksomhed på den anden eller nedgør dig selv istedet. Når du gør følelserne til problemet, så har du flere problemer at slås med end ”bare” relationen. Det tærer på din energi og overskud.

Den energi, du bruger på at finde fejl og mangler hos den anden er spildt. Et citat fra Nelson Mandela siger at gammelt nag mod andre svarer til at drikke gift regne med at dine fjender dør. Jeg kan godt lide citatet. Dog med den vinkel, at det ikke er følelserne, der er gift. Tværtimod. Følelserne er medicinen. I dem ligger et budskab, som giver en mulighed for rig udvikling.

Tanker er til at forstå med vores forstand og er hurtige. Følelser tager ofte mere tid at finde budskabet i. De kan ikke forceres. Tricket er at være med dem og give dig selv lov til at mærke efter. Det tager tid og kræver øvelse, især hvis du er vokset op i et miljø, hvor svære følelser ikke var tilladte.

Når du bliver fortrolig med dine følelser, så bliver det nemmere at rumme de svære følelser. Også når du møder dem hos andre. Du lader dig ikke kapre. Du formår at skærme dig selv og ved, at de følelser du møder i dine omgivelser, ikke handler om dig. Du bliver bedre til at sætte grænser. Det vil smitte positivt af på dine relationer.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.