Ferie uden 'Ikea-testen' - god for sjælen og forholdet

Skrevet d. 28-6-2022 10:14:47 af Liv Johns - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Stressterapeut, Coach, Terapeut

Mange par frygter ferien. Især hvis travlhed og uløste konflikter medfører, at i er kommet lidt for langt fra hinanden... Skab i stedet en ferie, hvor ferien resten af året styrker jeres forhold. Kan man det? Lad mig dele med dig…

PAUSE FRA HVERDAGEN

Samtidig… med lidt feriespænding. Hvor er det skønt at få en pause fra den daglige rutine. Få nye oplevelser sammen og mærke samhørigheden alt i mens i nyder maden og den omgivende skønhed. Endda varmen og venligheden fra indbyggerne.

NÅR JETLAG HAR LAGT SIG

3 dage efter, at i er kommet hjem og jetlag har lagt sig. Bemærk hvordan alt er frisket op. Ferie kan også hjælpe os til at ændre fokus, når vi har været steder uden forpligtelser. Eller i får mere overskud til, at få løst eventuelle uoverensstemmelser. Evt. med hjælp.

5 POSITIVE TIL 1 NEGATIV.

Årsagerne til det løft er flere. Én af hovedårsagerne er, at en god ferie kan skabe et løft i det vigtige 5 til 1 forhold: 5 positive for hver 1 negativ. John Gottman, Phd, University of Washington-forsker om kvaliteterne i det sunde ægteskaber. Han bemærker, at par i sunde forhold har et 5:1-forhold. Når der er uenigheder eller hårde tider, har par med 5-1 forhold så mange positive ting i cirkulation i deres forhold, at de mærker på hinanden, at de let er i stand til at løse uenigheder og ikke kommer så langt af sporet i deres ægteskab.

FERIER ER SOM EN TRYLLESTAV

Det er nemt at finde ting, man kan lide, mens man er på ferie. Vi er mere afslappede, har færre bekymringer for hverdagen og er generelt i bedre humør. Latter, motion og sex (da der normalt er mere sex) fremkalder en frigivelse af oxytocin, bindehormonet. Par bliver mere forbundet.

OPLEVELSE SOM FORHOLDETS VIAGRA

Nye oplevelser kan forårsage positive ændringer i hjernens kemi. Derfor opfordres par jævnligt til at opleve nye ting sammen. Par, der prøver nye ting og har forskellige oplevelser, beretter om mere positive følelser omkring deres ægteskab og hinanden. Det er svært at kede sig, når du taler om en fælles oplevelse.

POSITIV TRO PÅ DIN PARTNER

Det er vigtigt at begynde med en god indstilling og en positiv tro på din partner og dit forhold. Start med at sætte realistiske forventninger og en positiv holdning. Ferier løser ikke alvorlige ægteskabsproblemer. Alligevel kan de hjælpe par med at genopdage, hvad de kunne lide ved hinanden, og hvad der startede forelskelsen. Optimisme kan være smitsom. At lede efter og fokusere på det gode, mens du er på rejsen, kan også være med til at ændre din partners tilgang.

HOLD GANG I BÅLET

fasthold de positive følelser og minder, når i vender hjem. Indram et billede eller et SÆRLIGT minde fra turen, så i har det lige ved hånden. Når i føler jer fjerne for hinanden. Måske på grund af travlhed. Så gense minderne og tal om, hvad i kunne lide ved jer selv og hinanden på ferien.

NYT VENNEPAR

Anders og Sille mødte flere andre par på deres ferierejse sidste år. Parrene forbandt sig godt med hinanden og udvekslede e-mailadresser. Efter deres hjemkomst har parrene delt billeder og historier fra deres tur samt delt historier om deres liv i dag. Anders og Sille gør det nu til et hyggeligt ritual at sætte sig ned sammen og læse e-mails fra deres rejsekammerater. Begge siger, at det virkelig hjælper dem at huske deres tur og den gode tid, de havde. De bemærker, at turen var et vendepunkt for dem og for deres ægteskab.

God ferie fra Liv :-)

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.