Få 3 små tips til bedre selvværd

Skrevet d. 1-8-2022 21:13:31 af Karina Jørgensen - Coach, Terapeut, Parterapeut, Sexolog, Mindfulness instruktør, Selvværdscoach

Hvad er godt selvværd, og er det det samme som selvtillid?


Der er forskel på selvtillid og selvværd. God selvtillid er mere overfladisk og er knyttet til det, du kan og gør. Selvværd stikker dybt. Det er knyttet til følelsen af, hvem du er og ikke, hvad du kan. Du kan sagtens have god selvtillid, men dårligt selvværd. Også det modsatte kan være tilfældet, som hvis du fx har eksamensangst, men grundlæggende er tilpas med at være det menneske, du er.


Godt selvværd er at vide, at så længe du gør dit bedste, så er du god nok. Du véd, at du er noget værd, uanset hvad andre siger og gør. Vi har alle potentiale for at blive en bedre udgave af os selv. Vi har alle potentiale for at blive endnu bedre til det, vi gør. Men det at kunne hvile i dig selv, lige der hvor du er, og lige som du er nu og her, det er godt selvværd.


Rigtig mange af dem, der kommer hos mig for at få terapeutisk coaching, har udfordringer i parforholdet, arbejdet eller studiet eller i forhold til at tage skridt hen mod det, de drømmer om pga. et lavt selvværd. Det er bl.a. også derfor, jeg har udviklet en uddannelse til Selvværdsvejleder - for rigtig mange ville have gavn af at kunne få hjælp af en sådan.

Men da jeg ved, den uddannelse ikke er for alle, vil jeg her og nu dele 3 små tips. Måske kan de alene gøre en forskel. 


1. Læg mærke til, hvad der beroliger dit nervesystem

Når selvværdet tager et dyk, går nervesystemet i alarmberedskab.

Derfor er det en god start at lægge mærke til i din hverdag, hvad der får dig til at føle dig rolig og godt tilpas. Måske er der noget bestemt musik, som beroliger dig. Måske får du ro på i dit indre, når du går en tur.

Læg mærke til det, du har gavn af, og noter det i dit indre eller i en notesbog til formålet. På den måde lærer du dig selv at kende, så du ved, hvordan du kan støtte dig selv, når du føler, at det lave selvværd dukker op.


2. Forbind dig med dit åndedræt

Hvis dit nervesystem er i alarmberedskab, så påvirker det dit åndedræt. Det kan være, at du pludselig trækker vejret meget hurtigt, eller at åndedrættet føles blokeret indeni.

Så læg hænderne på maven. Du kan sidde eller ligge, alt efter hvad der er muligt. Læg mærke til, at du trækker vejret. Fokuser på de bevægelser, åndedrættet skaber i din mave. Giv bevægelserne i maven dit fulde fokus.

Fortsæt øvelsen, indtil du mærker, at dit system er faldet til ro, eller sæt en timer til 5-15 minutter. Eller gå all in og lav en daglig praksis med 15-20 minutters mindfulness.


3. Transformationen via dit spejlbillede

Stil dig foran et spejl. Jeg ved, at det kan føles grænseoverskridende, men tag valget om, at du gør det for at indtage den bedste udgave af dig.

Se dig selv i øjnene. Læg mærke til, hvad du ser. Noter det i dit indre.

Imens du ser dig selv i øjnene, fortæl dig selv: “Jeg er en dejlig, klog og elsket kvinde (/mand) – det er hende (/ham), jeg er.” Gentag ordene et par gange.

Læg mærke til, om du kan se eller mærke en forandring i dig. De egenskaber, du kalder på, træder lige så stille frem i dig. 

Du kan selvfølgelig bruge lige præcis de ord, som vil gavne dig mest. Hvis du har bestemte negative ord, som du går og kalder dig selv, så leg med at kalde dig selv deres positive modsætning. Nysgerrigt se, hvad der sker.

Lad processen tage den tid, den tager – hvad end det er sekunder, dage eller år.


Jeg ved selv, hvor ondt dårligt selvværd kan gøre, og hvor meget det betyder at få det sundt og godt. Så jeg håber, ovenstående kunne hjælpe lidt.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.