ENSOMHED

Skrevet d. 1-5-2020 14:52:10 af Mahbooba Mia Amini - Psykoterapeut MPF, Terapeut, Mentor, Coach

Tiden med corona, social distancering og selvisolering har gjort ensomhedsproblematikken endnu mere højaktuel, end den allerede var i forvejen. Mange kæmper med ensomhed – og endnu flere nu når vi er spærret ind i vores hjem.


Ensomhed peger på, at vi har et evolutionært behov for at være del af en flok. At føle samhørighed. Evolutionært set kan man sige, at vores overlevelse var afhængig af fællesskabet. Vi kunne simpelthen ikke overleve, hvis vi ikke var en del af et flok eller fællesskab. Vi lever heldigvis ikke længere i hullerne i dag men trang efter følelesen af samhørighed er indgrovet i os.


Det vi skal huske i disse tider er, at ensomhed kalder på et savn og ønske om samhørighed. Der er altså noget som vi pt. ønsker (fællesskab, fortrolighed, nærhed), som vi ikke får i disse tider. Vi må i gang med at gøre noget andet, end vi plejer. Små men faste skridt!


Og ligesom alle andre, mærker jeg også ensomhed en del mere end jeg har gjort før i disse krisetider. Husk, ingen er undtaget fra at føle sig ensomme til tider. Alle af os, på et eller andet tidspunkt under denne coronavirus-pandemi, vil føle os afskåret fra vores kære. Derfor deler jeg det, der virker for mig:


  • Prøve at finde nye måder at holde kontakten på i løbet af denne tid. (Nu er mere end nogensinde tid til at bevare de stærke sociale netværk, der fungerer som en buffer mod dårlig mental sundhed.)


  • Det er vigtigt at holde kontakten via videoopkald, Whatsapp eller bare almindelige telefonopkald. Hvis du ikke er teknisk erfaren, er regelmæssige telefonopkald, beskeder eller endda at skrive breve dejlige måder at vise nogen, at du tænker på dem.


  • At gøre noget godt er godt for vores mentale helbred, så nu kan det være en god mulighed for at hjælpe en anden, der måske føler sig ensom. En idé kunne være at komme i kontakt med en person, der bor alene eller måske ikke har mange slægtninge eller tæt forbindelse til at tjekke ind på dem. En meddelelse eller et telefonopkald kan gøre en stor forskel for nogen, der ikke har hørt fra nogen på et stykke tid. Hvis det er en nabo, kan du endda dele noget, du har bagt med dem - i sikker afstand!


  • Hvis du kender nogen, der kæmper med teknologi, kan det nu være et godt tidspunkt at tale dem gennem opsætning af noget som Zoom derhjemme. Dette kan gøre en enorm forskel for deres sociale interaktioner i fremtiden.


Jeg håber, at denne blog opslag kan være dit første skridt ud af ensomheden. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.