Det er nu, hvor selv-omsorgen, skal have en masse fokus og energi

Skrevet d. 20-4-2020 10:07:25 af Shila Søholt - Psykoterapeut MPF, Familieterapeut/-rådgiver

I disse tider, hvor Corona virussen spreder sig med lynets hast må vi alle forsøge, at finde lyset i mørket og bane vejen igennem uvisheden. En vej, der for mange er fyldt med angst og urolige indre tilstande. Begrænsningen af samvær, er for nogen ulidelig. Flere vil blive ramt af ensomhed og for nogen, vil denne ensomhed føles rædselsfuld og uendelig. Andre vil få angst symptomer og blive urolige og bange.


Mange er eller vil blive udfordret i en eller anden grad, især på uvisheden omkring Corona virussen. Da man ikke kender tidshorisonten eller de reelle samfundsmæssige - eller personlige konsekvenser endnu. Det er uden for vores kontrol og det giver en følelse af afmagt og de indre frustrationer kan bygge sig op. For nogen mere and andre. Vi forsøger alle, at berolige os selv og tænke positivt mens vi forsøger, at holde os orienteret omkring de nyeste foranstaltninger. Men under overfladen vågner frygten og nervesystemet rejser sig. For psyken betyder det, at de indre tilstande bliver urolige og dette kan bevirke, at bekymringer og angst let bliver forstærket - og gamle traumer og stress-tilstande springer nemmere op og forstyrrer vores indre ro. Det er helt normalt, men for nogen vil det være en rigtig svær tid, at være i og uroen vil vokse, til et ukontrollerbar niveau.


Det er derfor vigtigt, at tage sig af sig selv i denne tid, da angst, afmagt og stress-tilstande ikke er sunde i længden, for kroppen eller for sindet.


En måde, at tage sig kærligt af sig selv på, kan være, at give sig selv en dosis selvomsorg. Selvomsorg kan være mange ting og det er individuelt, hvad der virker rart. Jeg kan fx lide, at tage et langt bad eller gå en tur i den friske luft og cleare hovedet lidt, eller ringe til en god veninde og tale om mine tanker og følelser. Andre tyr til meditation, male, strikke, synge, danse mfl. Det er forskelligt, hvad der virker beroligende, prøv jer frem. Det vigtige er, at man bevidst går ind og forsøger at stoppe de negative tanker ved, at tilføre noget rart og positivt til sig selv. Det virker, selvom det kan virke fjollet. Prøv det.


Nogen vil have have behov for beroligelse udefra. Det er for jer, der ikke kan finde roen. Jer der tænker, der er noget der virker og som føler, de får det dårligere. For jer er det vigtigste, at række ud. Det gør du ved, at tale med nogen om dine tanker og følelser. Det er okay, at være bange, ensom, nervøs, ude af kontrol, i uro mfl. Du er ikke alene og vi er mange der kan hjælpe dig.


Du kan altid kontakte Go mentor og finde en, der kan hjælpe dig til, at forstå hvorfor din krop reagerer og hvorfor du fx føler dig i afmagt, stresset, ude af kontrol eller føler angst mfl. Det kan både være online, hvis det er det du bedst kan lide eller fysisk møde, i det omfang sundhedsstyrelsens anbefalinger kan overholdes.


Tag endelig kontakt, hvis du føler du mangler en at tale med om dig og dine indre tilstande.

De bedste hilsner Shila Søholt Psykoterapeut (MPF)

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.