Dårlig selvværd

Skrevet d. 6-9-2021 11:34:38 af Zenna Grundtvig - Mentor, Psykoterapeut, Coach, Mentaltræner, Terapeut

Er du for hård mod dig selv?


Måske du har høje forventninger som du aldrig når? Mange kritiske tanker om dig selv og andre? Eller bare mærker en tristhed eller uro i kroppen.


Vores krop reagerer på alt hvad vi siger til den - bevidst eller ubevidst. Men hvis ikke vi er klar over hvad det er vi siger til os selv, kan det være svært at forstå hvorfor vi går rundt og har det så dårligt.

Så hvad er det for nogle sætninger der gemmer sig deromme i baghovedet? .. Måske “Jeg dur ikke til noget” De andre kan ikke lige mig” Jeg er grim/dum..” “Jeg kan ikke finde ud af det”...


Sådan nogle sætninger stresser kroppen, så hvorfor udsætter vi os selv for det? Svaret er simpelt - Vaner. Vores vaner i form af tankemønstre har skabt disse sætninger. Og hvor kommer de vaner så fra? Jo, mange af de rigtig hårde sætninger kan godt komme fra din tidlige barndom. Det betyder ikke at dine forældre har sagt disse sætninger. Det betyder at du har lavet nogle konklusioner om dig selv i bestemte situation.


Som dengang du blev skældt ud.. eller de andre ikke gad at lege med dig eller din lærer var utilfreds med det du gjorde. Fordi vi som børn er afhængige af de voksne omkring os, så vægter vi deres vurdering højere end os selv - de er grunden til at vi overlever (det siger vores urinstikt os i hvert fald)


Så vi bruger mange ressourcer på at læse hvad omgivelserne vil have og rette os ind efter det. Senere i livet når vi så skal gå vores egen vej kan det være svært for, “Hvad vil jeg egentlig?”


Hvis du oplever at være meget selvkritisk, er du uden tvivl mere ovre i hvad de andre synes om dig end hvad du synes om dig, for det er vores natur at elske os selv, alt andet er system, forældre og venners bedømmelse som vi har taget til os.


En øvelse du kan lave derhjemme: Tag 5 minutter - Kig dig selv i spejlet, se udenom udseende og bedømmelser, prøv bare at se nærværet i dine egne øjne og vær stille. Sig noget anerkendende til dig selv enten højt eller indeni.. Mærk hvad der sker. Kan du tage imod komplimenter? Eller kæmper du imod?


Jeg har de seneste år hjulpet mange mennesker til at elske sig selv igen så de kunne skabe den fremgang som de ønskede sig i form af arbejde, rejser, relationer og økonomi. Alt sammen noget der nemlig ikke går i opfyldelse hvis vi har en tro på at vi ikke fortjener det gode livet har at tilbyde.


Du skal være meget velkommen til at booke en session eller en gratis forsamtale hos mig

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.