To tredjedele lever med fobier

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

En undersøgelse af den engelske afdeling af Mentaline - verdens største online terapi og coaching platform - har vist at 67 % af Briterne har en fobi som de gerne vil være fri for. Den danske afdeling af Mentaline har ikke grund til at tro, at det forholder sig anderledes i Danmark. Den mest almindelige fobi er frygten for edderkopper.

En ny undersøgelse udarbejdet af verdens første webcam-baserede terapi service har vist, at mere end to tredjedele af den britiske befolkning indrømmer at de har en fobi, som de helst vil være foruden. Online terapi-udbyderen www.Mentaline.dk har igangsat undersøgelsen for at erhverve sig mere viden om menneskers fobier, og om hvor vidt de tager de nødvendige værktøjer i brug for bedre at kunne håndtere fobien. I undersøgelsen blev 2.017 briter spurgt om, hvad deres største fobier var.

På spørgsmålet “Har du en fobi, som du gerne vil være foruden?”, svarede 67% ”ja”. Derefter blev de bedt om at oplyse, hvilke fobier det måtte leve med. Mange havde mere end én fobi og de ti mest almindelige fobier var:

1. Edderkopper (Araknofobi) - 54%
2. Højder (Akrofobi) – 42%
3. Mørke (Nyctofobi) – 39%
4. Små rum (Klaustrofobi) – 33%
5. Slanger (Ophidiofobi) – 29%
6. Flyvning (Aviofobi) – 27%
7. Dødsangst (Thanatofobi) – 22%
8. Klovne (Coulrofobi) – 19%
9. Bakterier (Mysofobi) – 12%
10. Hunde (Cynofobi) – 11%

På spørgsmålet om, hvilken type fobi de havde, fik de også muligheden for at vælge „andet?, hvis ikke deres fobi ikke var vist på listen. Seks respondenter hævdede overraskende nok, at de have en fobi for bananer og to mente at de havde en fobi for vat.

Af de fobi ramte mente 37% af dem, at de kunne spore deres frygt tilbage til noget som skete i deres fortid, mens 44% var usikre på, hvor deres fobi stammede fra. De resterende 19% mente, at deres fobi var videregivet til dem fra deres forældre.

Direktør Claus Kaaber fra Mentaline.dk har denne kommentar til resultaterne:

”De fleste mennesker har åbenbart en fobi af en eller anden art og resultaterne af vores seneste undersøgelse er meget interessante. Formålet med vores hjemmeside er at sætte folk i kontakt med de rigtige professionelle, som passer til de enkeltes behov. De vigtigste at påpege er, at brugeren selv kan vælge hvilken terapeut eller coach de ønsker at arbejde med. Dette valg er altid i brugerens hænder. Mange af psykologerne og psykoterapeuterne på mentaline.dk har haft fremragende resultater i deres arbejde med fobiske klienter.”

Simon Maryan, der er hypnoterapeut på Mentalines engelske side, Mentaline.com, kommenterede i forhold til undersøgelsen:

“Som praktiserende hypnoterapeut arbejder jeg ofte med mennesker, som har fobier. Det er vigtigt at have indblik i, hvornår de udviklede frygten, og om den fremkom på et bestemt tidspunkt. Det er sommetider tilfældet, at fobien fremkom af en enkelt oplevelse, og sommetider udvikles fobien over en længere tidsperiode. Uanset hvordan fobien blev udviklet, har personen etableret et adfærdsmønster, som der kan arbejdes med på forskellige måder. Ved at stille de rigtige spørgsmål kan terapeuten tegne sig et billede af årsagen til fobien.”

“Når årsagen er fundet, har terapeuten en bedre ide om, hvilken metode der vil være mest effektiv for kunden. Det er afgørende at vælge den rette metode for at skabe et positivt resultat for kunden. Det er en vanskelig situation for kunden at befinde sig i, og de er nødt til at føle sig tilpas i den process de skal gå igennem. Det er med til at skabe den tillid, som de har brug for hos en terapeut.”

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.